Vreme čitanja: oko 4 min.

Po zlu čuveni serijski ubica osumnjičen za dva nerešena slučaja ubistva: Njegova ćerka sarađuje s policijom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Denis Rejder, koji je priznao 10 ubistava od 1974. do 1991. godine, sada je optužen za dva nerešena ubistva u Oklahomi i Misuriju

  • 0
Serijski ubica serial killer BTK Dennis Rader Foto: Profimedia/AFP/Larry W. Smith

Serijski ubica BTK imenovan je za glavnog osumnjičenog za dva nerazjašnjena ubistva — jedno u Oklahomi i drugo u Misuriju — što je dovelo do toga da vlasti ove nedelje kopaju u blizini njegovog bivšeg imanja u Kanzasu u Park Sitiju, saopštile su vlasti u sredu, piše "The Independent".

Geri Apton, podšerif okruga Osejdž, Oklahoma, rekao je za Asošiejted pres da je istraga o tome da li je Denis Rejder odgovoran za dodatne zločine počela ponovnim ispitivanjem nestanka Sintije Kini prošle godine. Tadašnja 16-godišnja čirlidersica iz Pavhuske nestala je 1976. godine, a njen slučaj ponovo je otvoren u decembru.

Šerif Edi Virden rekao je da banka postavlja nove alarme preko puta perionice u kojoj je Kinijeva poslednji put viđena. Rejder je u to vreme bio regionalni instalater za alarme, ali šerif nije mogao da potvrdi da je on instalirao i te sisteme.

Virden je rekao da je odlučio da istraži taj detalj kada je saznao da je Rejder u svoje spise uključio frazu "dan lošeg pranja veša".

Apton, podšerif, rekao je da je istraga odatle prešla na druga nerešena ubistva i slučajeve nestalih osoba.

"Mi sedimo sa druge strane državne granice od Kanzasa i Vičite, gde se on nalazi. Pratili smo tragove zasnovane na našim istragama i samo raspakovali slučajeve drugih nestalih osoba i ubistava, nerešena ubistva koja možda upućuju na BTK-a", rekao je on.

Serijski ubica serial killer BTK Dennis Rader Denis Rejder, poznat kao BTK ubica Foto: Profimedia/AFP

Apton je rekao da je Rejder takođe glavni osumnjičeni za smrt 22-godišnje Šone Bet Garber, čije je telo otkriveno u decembru 1990. godine u okrugu Mekdonald u Misuriju. Obdukcija je pokazala da je bila silovana, zadavljena i vezana različitim povezima oko dva meseca pre nego što je njeno telo pronađeno. Njeni ostaci nisu identifikovani sve do 2021.

Rejder je ubijao od 1974. do 1991. godine, dajući sebi nadimak BTK — za "veži, muči, ubij" (eng. "bind, torture, kill").

Uhapšen je u februaru 2005, godinu dana pošto je obnovio komunikaciju sa policijom i medijima nakon što je godinama ranije mirovao.

Ponovo se pojavio sa pismom novinama "The Vichita Eagle" koje je uključivalo fotografije žrtve davljenja iz 1986. i fotokopiju njene nestale vozačke dozvole. Posle tog pisma usledilo je još nekoliko zagonetnih poruka i paketa. Do pomaka u slučaju došlo je nakon što je kompjuterska disketa koju je ubica poslao dovela do Rejderove crkve, gde je on nekada bio predsednik.

Rejder, koji sada ima 78 godina, na kraju je priznao 10 ubistava u oblasti Vičita, koja je oko 145 kilometara severno od Pavhuske.

Serijski ubica serial killer BTK Dennis Rader Rejder tokom suđenja Foto: Profimedia/AFP/Bo RADER

Osuđen je u avgustu 2005. na 10 uzastopnih kazni doživotnog zatvora. Kanzas nije imao smrtnu kaznu u vreme ubistava. Njegov najraniji mogući datum izlaska na slobodu u slučaju da mu bude odobreno uslovna sloboda je - 2180. godine.

Šerif okruga Mekdonald Rob Evenson rekao da je Rejder negirao bilo kakvu umešanost u smrt Garberove. Evenson je rekao da su "ranije sarađivali s istražiteljima Oklahome, ali do sada nije bilo direktnih dokaza koji povezuju Rejdera sa slučajem".

Na telefonsku poruku Asošiejted presa u kojoj se traži komentar od šerifa okruga Mekdonald nije odmah odgovorfeno.

Apton je odbio da kaže koliko drugih slučajeva nestalih osoba i ubistava se preispituje, ali je za AP izvavio da bi Rejder mogao biti osumnjičen u više slučajeva.

Još nisu objavljene informacije o tome šta je otkriveno u utorak u Park Sitiju. Apton je otkrića opisao samo kao "stvari od interesa". U saopštenju se navodi da će predmeti biti podvrgnuti temeljnom pregledu kako bi se utvrdila njihova potencijalna relevantnost.

Virden je rekao da su neki predmeti duboko zakopani. Takođe je rekao da su neki pronađeni i tokom prethodnog iskopavanja imanja u aprilu, uključujući komad ostarelih, poderanih najlon čarapa.

Serijski ubica serial killer BTK Dennis Rader Foto: Profimedia/AFP/Bo RADER

"Bilo je vrlo, vrlo jasno da je neko napravio ovu rupu i ponovo je napunio drugim materijalom. Preduzeo sam mere predostrožnosti kako bih zaštitio neke od tih predmeta", rekao je Virden.

Apton je rekao da njegovo odeljenje sarađuje s istražnim biroom Kanzasa (KBI). Portparolka agencije Melisa Andervud potvrdila je sastanak sa šerifovom kancelarijom u vezi s istragom, ali je rekla da KBI nije bio uključen u nedavne pretrage imovine.

Rejderova ćerka, Keri Roson, rekla je za "Vichita Eagle" da je radila sa istražiteljima ovog leta tako što se lično sastala sa svojim ocem i komunicirala s njim prvi put posle mnogo godina. Rosonova je za "Fox News" rekla da veruje da su istražitelji tražili predmete u vezi sa nerešenim slučajevima koje je Rejder možda držao i zakopao na svom imanju ispod metalne šupe koju je napravio. Šupa i Rejderov bivši dom su sravnjeni sa zemljom.

Rosonova je izjavila da je takođe rekla istražiteljima da provere gde je Rejder zakopao porodičnog psa. Ona je rekla da se nada da će istražitelji moći da utvrde da li je njen otac povezan sa nekim od ovih drugih slučajeva. "Još nisam 100 odsto sigurna da se moj tata više obavezao u ovom trenutku", rekla je ona za novine, dodajući: "Ako je moj tata povredio nekog drugog, potrebni su nam odgovori".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA