Vreme čitanja: oko 1 min.

Potomci bivšeg britanskog premijera izvinili se zbog robovlasničke prošlosti porodice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džon Gledston, otac nekadašnjeg britanskog premijera bio je vlasnik plantaže šećera i kafe iz 19. veka i jedan od najvećih porobljivača u delovima Kariba koje je kolonizirala Britanija

  • 0
Vilijam Gledston william gladstone Foto: Tanjug/AP

Potomci bivšeg britanskog premijera Vilijama Gledstona izvinili su se zbog prošlosti te porodice kao robovlasnika u Gvajani i pozvali Veliku Britaniju da pokrene razgovore o reparacijama na Karibima.

Džon Gledston, otac nekadašnjeg britanskog premijera bio je vlasnik plantaže šećera i kafe iz 19. veka i jedan od najvećih porobljivača u delovima Kariba koje je kolonizirala Britanija, prenosi Gardijan.

Takođe se veruje da je Džon Gledston posedovao dva broda koji su prevozili hiljade Azijata iz Indije i drugih mesta da rade kao plaćeni radnici nakon ukidanja ropstva 1834.

"Ropstvo je bilo zločin protiv čovečnosti i njegov štetni uticaj se i danas oseća širom sveta. Sa dubokim stidom i žaljenjem priznajemo umešanost naših predaka u ovaj zločin i iskreno se izvinjavamo potomcima porobljenih u Gvajani. Takođe apelujemo na druge potomke onih koji su imali koristi od ropstva da pokrenu razgovore o zločinima svojih predaka i o tome šta bi mogli da urade da izgrade bolju budućnost ", izjavio je danas Čarls Gledston, pra-praunuk političara u Gvajani.

Predsednik Gvajane Irfan Ali izjavio je u četvrtak da potomci evropskih trgovaca robljem treba da ponude da plate reparacije današnjim generacijama zbog transatlantske trgovine robljem.

Lider južnoameričke zemlje predložio je i da se umešani u trgovinu robljem posthumno optuže za zločine protiv čovečnosti, preneo je AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA