≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogledajte momenat stravične eksplozije u Rumuniji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Do ovog trenutka ima najmanje 46 povređenih, nakon eksplozija koje su se dogodile u Krevediji. Nažalost, jedna osoba je preminula

  • 2
Eksplozija u Rumuniji Printskrin: Youtube/Antena 3 CNN

Najmanje jedna osoba je poginula, a sedam je teško povređeno u dve eksplozije, u subotu uveče, na TNG stanici koja se nalazi na DN 1A, u gradu Krevedija, u Rumuniji, a još dve osobe su nestale. Vlasti u Dambovici su aktivirale Crveni interventni plan.

Do ovog trenutka ima najmanje 46 povređenih, nakon eksplozija koje su se dogodile u Krevediji. Nažalost, jedna osoba je preminula.

Ovo je stravičan momenat eksplozije

Poruka predsednika Klausa Johanisa:

- Nova tragedija potresla je Rumuniju večeras i duboko sam tužan što su eksplozije u Krevediji rezultirale žrtvama. Porodicama nastradalih upućujem saučešće i povređenima želim brz oporavak. Trenutno, nulti prioritet je da se pogođenima pruži sva neophodna podrška i olakša im pristup hitnom lečenju. Čim se situacija u rizičnoj zoni stabilizuje, mora se brzo pokrenuti istraga kako bi se utvrdilo da li su prekršeni zakon i pravila. Zahtevam od nadležnih da preduzmu hitne mere za povređene kako se tragedije iz prošlosti ne bi ponovile - poruka je koju je uputio predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Prva hipoteza o uzroku eksplozija

Prema rečima očevidaca, događaj je počeo prvom eksplozijom u kojoj je učestvovao TIR kamion. Kasnije je automobil zahvatio plamen, a potom je došlo do eksplozije koja je bacila tenk preko puta. Veruje se da je incident nastao kada je gorivo prebačeno i prosuto u podzemni kontejner. Najveću opasnost za vatrogasce predstavljao je ovaj podzemni rezervoar, koji se periodično napajao i predstavljao je značajnu pretnju.

Dim iz Krevedije ide ka prestonici

Generalni komesar Nacionalne zaštite životne sredine Andrej Korlan saopštava da se dim kreće ka prestonici i savetuje stanovništvu da zatvore prozore nakon eksplozije u Krevediji.

- Povećan rizik sa suspendovanom prašinom, PM10. Porast čestica je u Otopeni, Balotesti, Buftea. Dim ide prema glavnom gradu. Preporučujemo građanima da zatvore prozore. Vatra je u punom jeku. Nadamo se da će biti što manje žrtava. Što se tiče povećanja, može se uočiti kriva rasta koja za sada nije značajna. Takođe moramo uzeti u obzir brzinu vetra - rekao je Andrej Korlan za Digi24.

Tri hiljade stanovnika evakuisano je sa radijusa od 700 metara.

Raed Arafat: 26 vatrogasaca povređeno, posle druge eksplozije

Šef DSU, Raed Arafat, rekao je da je posle druge eksplozije na desetine povređenih vatrogasaca.

- Bila je to druga eksplozija, imamo oko 26 vatrogasaca povređenih, od kojih jedan teže. U kontaktu smo sa ministrom i premijerom. Procenjujemo situaciju, vidimo da li možemo da dobijemo prihvatanje u drugim zemljama. postoje četiri mesta za kritične pacijente - rekao je Raed Arafat.

Istovremeno, šef DSU Raed Arafat tvrdi da je područje požara Krevedije i dalje opasno.

- Kolege iz policije i žandarmerije su pomagale u uklanjanju stanovništva, jer je svako želeo da ide u svoju kuću u zoni požara i to je bilo zabranjeno. U ovom trenutku, kolege će nastaviti da pokušavaju da kontrolišu situaciju - rekao je Arafat.

- Svaki požar kada imate cisterne u okolini, postoji. Zato se hlade, zato su roboti uvedeni, da ih rashlade vodom. Ne ide uvek. Eto, kolege iz vatrogasne službe znaju - istakao je.

Reporter Antene 3 sa lica mesta kaže da je nova eksplozija na TNG stanici obasjala celo nebo.

ISU Dambovita je saopštila da su na lice mesta upućena četiri vozila za gašenje vodom i penom, vozilo za visinske intervencije, tri vozila hitne pomoći SMURD i sedam vozila hitne pomoći SAJ-a.

Za podršku ISU Dambovita dodeljeno je i 10 vatrogasnih vozila, 10 vozila hitne pomoći SMURD, vozilo za visinske intervencije i CBRN vozilo ISUBIF-a, a na mesto intervencije kreće i helikopter SMURD.

- Posle događaja povređeno je pet osoba koje će biti pregledane. Drumski saobraćaj je potpuno blokiran na DN 1A, preusmerava se kroz grad Kokani. Sprovode se uviđaji radi utvrđivanja okolnosti događaja - saopštava Infosaobraćajni centar rumunske policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marković

    27. avgust 2023 | 10:16

    Pogledajte samo tu opremu koju imaju naše komšije! Kada naši dovuku na ulice one teške ružne Ruske cisterne koje smo ih skupo platili Putinu. One se već par puta pokvarile i blokirale ulicu pa ti vidi posle kako gasiti požar.

  • E baš necu

    27. avgust 2023 | 02:42

    Ne zanima me

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA