Vreme čitanja: oko 2 min.

Hladni front podelio Evropu, na jugoistoku 40°C,u Alpima sneg: Stravične oluje od Španije i Italije do Poljske

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Vreme Foto: meteociel, sat 24

Iznad severne Evrope nalazi se snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji je danas Evropu "podelio" na dva dela i koji se prostirao od Pirinejskog poluostrva do severoistoka Evrope.

Ovaj hladni front danas je delio dve potpuno suprotne vazdušne mase, vrelu sa istoka i jugoistoka i osetnu svežiju sa severa i zapada.

Inače, osetno svežija vazdušna masa prodrla je sa Atlantika preko cele zapadne Evrope do Alpa i do Španije i donela jake grmljavinske oluje, obilne padavine i zalađenje.

Temperature tokom današnjeg dana u Evropi Foto: meteociel

Dolaskom sveže vazdušne mase iznad veoma tople podloge i atmosfere dovelo je do toga da atmosfera veoma burno odreaguje i stvori vrlo snažne, pa i superćelijske oluje.

One su danas pogodile Balerarska ostrva (Majorka, Ibica) na zapadu Mediterana, potom Korziku i Sardiniju, a istovremeno je došlo do formiranja i sekundarnog ciklona iznad Đenovskog zaliva. On je iza sebe uvakao vrlo hladnu vazdušnu masu, a Alpe su pogodile obilne kiše.

Snažne oluje duž celog hladnog fronta obrušavale su se ovog vikenda od Španije i juga Francuske preko severa Italije i Alpa do juga Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i juga Poljske. Lokalno je i u ovim predelima bilo superćelijskih oluja.

Vremenska prognoza Printskrin: Sat24

U noći pred nama i tokom sutrašnjeg dana prave jesenje temperature očekuju se u oblasti Alpa, od 10 do 15°C, a u višim predelima očekuje se i obilniji sneg.

Hladni front i ciklon napredovaće dalje na istok i ispred sebe gurati vrelu vazdušnu masu preko jugoistoka Evrope. Danas su maksimalne temperature na našem području bile i do 40°C, u Srbiji i do 39°C.

Vrelo će biti i u ponedeljak, ali će već tokom dana grmljavinske oluje i padavine, uz zahlađenje zahvatiti i oblast Jadranskog mora, Sloveniju i Hrvatsku, tokom utorka i Srbiju i doneti pad temperature vazduha za deset stepeni.

Prema trenutnim prognozama najveća opasnost od oluja očekuje se u Sloveniji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori, kao i na Jadranu, dok će zahlađenje u blažem obliku kada su oluje i padavine u pitanju stići do Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA