≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ubila 7 beba, a prijateljica veruje da je nevina: Medicinska sestra iz pakla i dalje ima podršku

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan broj Letbijevih prijatelja ostao joj je lojalan, a ta podrška se nastavlja i nakon što je osuđena

  • 0

Najbolja prijateljica Lusi Letbi, medicinske sestre koja je osuđena za ubistvo sedam beba i povredu još šest, tvrdi da je ona nevina.

Dženet Koks, koja je radila zajedno sa Letbi na odeljenju za novorođenčad u bolnici "Grofica od Čestera", rekla je da će nastaviti da stoji uz serijskog ubicu dece, dok njen pravni tim razmatra žalbu.

Nakon preko deset meseci iznošenja dokaza, porota je čula kako je Letbi ubrizgavao vazduh deci i trovao ih insulinom. Ona je ranije ove nedelje osuđena na 14 doživotnih kazni.

Medicinska sestra Lusi Letbi, Lucy Letby Foto: Tanjug/AP

Upitana da li i dalje veruje u nevinost svoje prijateljice, Koks je odgovorila je sa „Da“, ali je odbila da precizira dalje.

Tokom većeg dela Lebijevog suđenja, Koks je sedela pored roditelja ubice, Džona (77) i Suzan (63). Nasuprot njih, sedeli su roditelji ubijene dece.

Jednom prilikom je tešila Letbi dok je napuštala sud jecajući i plačući, jer je tokom celog suđenja tvrdila da je nevina, prenosi Dejli mejl.

- Ovo nije u redu - izjavila je tada Koks.

Uoči suđenja, jedan broj Letbijevih prijatelja ostao joj je lojalan, a ta podrška se nastavlja i nakon što je osuđena.


Medicinska sestra je tokom celog suđenja tvrdila da je nevina i odbila je da se pojavi na optuženičkoj klupi za izricanje presude.

Advokat ubice, Ben Majers, sugerisao je da je ona nevina sestrs koja je bila žrtva takozvane "Banda četvoro" pedijatara koji su se držali zajedno protiv svih. Menadžeri bolnice podržali su njenu formalnu pritužbu protiv „bande“ i u jednoj fazi su ih pozvali da joj daju pismena izvinjenja. Oni su više puta odbijali da pozovu policiju i to su učinili tek pred kraj Letbijevog jednogodišnjeg ubijanja.

Njihova podrška ubici značila je da je ostala u jedinici dugo nakon što su pedijatri lobirali za njeno uklanjanje. Kao rezultat toga, broj stradalih je nastavio da raste.

I doktori i medicinske sestre su očajnički pokušavali da spasu živote beba koje je cinično i katastrofalno sabotirala.

Koks nije jedini prijatelj ili kolega ili Letbi koji stoji uz nju uprkos ogromnim dokazima o njenoj krivici.

- Još postoji mali broj ljudi u odeljenju za novorođenčad bolnice "Grofice od Čestera" koji misle da je nevina. Teško im je da poveruju da je to mogla da uradi, jer su tako dugo bili mislila da je Letbi žrtva bande koja ju je krivila za njihove propuste - rekao je izvor za "Tajms".

Među onima koji odbijaju da prihvate odluku porote da je medicinska sestra ubica beba je i dugogodišnja prijateljica Doun Hou.

- Osim ako se Lusi ne okrene i kaže „Kriva sam“, nikada neću verovati da je kriva. Znamo da nije mogla da uradi ništa za šta je optužena, tako da bez sumnje stojimo uz nju. Odrasla sam sa Lusi i nijedna stvar koju sam ikada videla ili bila svedok o Lusi ne bi mi dozvolila da na trenutak poverujem da je sposobna za ono za šta je optužena.  To je najneobičnija optužba koju ste ikada mogli da iznesete protiv Lusi. Pomislite na svog najljubaznijeg, najnežnijeg prijatelja i pomislite da je optužen da je povredio bebe - izjavila je Hou.

Sarita Adams, američka naučna konsultantkinja koja je pratila suđenje, uskoro će pokrenuti akciju prikupljanja sredstava koja nastoji da poništi ono što je nazvala „najvećom greškom pravde kojoj je Velika Britanija ikada bila svedok“.

U izricanju presude, sudija Gos je rekao da su kolege u bolnici "Grofica od Čestera" bile prinuđene da "pomisle na nezamislivo" kada su shvatile da Letbi namerno povređuje bebe.

Policijski pretresi u Lusinom domu otkrili su mračne uspomene na njene žrtve. Policija je našla brdo primopredaja iz bolnice, dnevnik sa datumima kada su bebe umrle, beleške na kojoj je pisalo: „Ja sam zla, uradila sam ovo“.

- Zadovoljan sam što ste počeli da čuvate ove dokumente nakon tih početnih krivičnih dela u junu 2015. godine kao morbidne zapise o strašnim događajima koje ste priredili vašim žrtvama i onoga što ste im učinili. Neke od vaših žrtava bile su stare samo dan ili nekoliko dana. Svi su bili izuzetno ranjivi. Po svojoj prirodi i broju, ovakva ubistva i pokušaji ubistva od strane medicinske sestre za novorođenčad koja je poverena da se brine o njima su krivična dela izuzetno ozbiljne - izjavio je sudija.

On je rekao da je "ovo bila okrutna, proračunata i cinična kampanja ubistava dece koja je uključivala najmanju i najugroženiju decu"

- Znajući da vaši postupci izazivaju značajnu fizičku patnju i da će izazvati neopisivu psihičku patnju. Nisi pokazala kajanje. Nema olakšavajućih faktora - zaključio je sudija Gos.

(Telegraf.rs)

Video: Kuća u kojoj je pronađeno telo u zamrzivaču: "Mislio sam da je hleb, a onda sam ugledao mrtvu bebu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA