Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodici preminule Aleksandre grad uplaćuje 6.000€ pomoći: Lekare u GAK 7 sati molila za pomoć, na kraju umrla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odluka je doneta na sednici gradskog veća

  • 5
Alexandra Ivanov Foto: Facebook/Alexandra Ivanov

Gradsko veće Botošana donelo je odluku da porodici Aleksandre Ivanov (25), koja je preminula 18. avgusta u GAK Botošani, isplati pomoć od 30.000 rumunskih leja (oko 6.000 evra).

Odluka je doneta na današnjoj sednici veća, prenose rumunski mediji.

Aleksandra, inače majka troje male dece, preminula je u 13. nedelji trudnoće usled zastoja rada srca i embolije pluća, izazvane infekcijom usled smrti ploda.

Mlada majka je primljena 17. avgusta nešto pre ponoći u bolnicu zbog jakih bolova i krvarenja. Nakon što je smeštena na odeljenje, uprkos brojim pozivima lekarima, nju niko nije obišao sedam sati. Pronašli su je ujutru nešto posle 7 časova bez znakova života, a krv joj je curila iz nosa i usta.

Istragom je ustanovljeno da je prijem u bolnicu bio u četvrtak u 23.30. Ubrzo je ustanovljeno da je Aleksandri povišen krvni pritisak, da je anemična, a na ultrazvuku je utvrđeno da je prestalo da kuca srce njene bebe. U kartonu stoji da su joj u 00.45 časova dali lek za smirenje i da su je nakačili na infuziju. Do 7.35 niko se nije posvetio Aleksandri, iako je preklinjala i molila da urade kiretažu jer je trpela nesnosne bolove.

Detalji ovog tragičnog slučaja, kao i sadržaj poruka koje je Aleksandra slala lekarima, svom suprugu, majci i prijateljima, potresle su javnost u Rumuniji i šire, a njeni sunarodnici sada traže pravdu protestujući na ulicama brojnih gradova već danima.

"Došla sam sa teškim bolovima i krvarenjem. Nažalost, beba je prestala da se razvija. Kažite mi, ima li šanse da noćas bude gotovo sve? Ne mogu više da trpim bolove. Boli kao da se porađam, molim vas, pomozite mi", pisala je Aleksandra lekaru koji joj je vodio trudnoću, a koji joj nije odgovorio na pozive i poruke.

Aleksandra je molila i dežurnog lekara da uradi kiretažu, ali je on, kako je naveo prilikom saslušanja, rekao da je smatrao da za to nije bilo potrebe i da je rekao da se sačeka jutro za intervenciju.

Nažalost, to je mladu Aleksandru koštalo života.

"Ne mogu da dišem", to je među poslednjim porukama koje je poslala svojoj majci. Ubrzo nakon toga pronađen je bez pulsa, sa krvlju oko usta i nosa.

Iako je prebačena u šok sobu, gde je 40 minuta vršena reanimacija, Aleksandra je preminula. Iza nje ostali su suprug i troje male dece starosti jednu, tri i pet godina.

Ministar zdravlja Rumunije je rekao da je trebalo ženi da se pomogne iste noći, te da će biti sprovedena sveobuhvatna istraga, a danas je stigla informacija da će država uložiti milione evra u renoviranje bolnice u kojoj je Aleksandra izdahnula.

Inače, sva Aleksandrina deca rođena su upravo u ovoj bolnici, a lekar kojem je tokom noći slala poruke moleći za pomoć joj je vodio sve prethodne ali i ovu trudnoću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nata

    28. avgust 2023 | 19:18

    Pomoc od 6hilj eura..toliko vredi jedan zivot??? Zar ih bre nije sramota??? Ubili su je doktori svojim bezobrazlukom i nemarnoscu,nadam se da ce doktori i ostalo medicinsko osoblje zavrsiti u zatvoru,na celu sa direktorom te ustanove?? Ministar zdravlja njihov, isto mora da snosi odgovornost!!! Porodici saucesce!!!

  • Sasa

    28. avgust 2023 | 19:52

    Citao sam tekst,ovo je ubistvo.

  • Ja

    28. avgust 2023 | 20:17

    Greskom minus svi na robiju da idu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA