≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Policajci ubili trudnicu jer je navodno ukrala flašu pića: Zajednica besna, policija tvrdi da je ona kriva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smrt trenutno istražuje Biro za krivične istrage Ohaja, a policajci koji su učestvovali u pucnjavi trenutno su na plaćenom administrativnom odsustvu

  • 3
Ohajo, ubistvo, policija, SAD, američka policija, mesto zločina Foto: Tanjug/AP

Policajci u Ohaju ubili su 21-godišnju trudnicu, Afroamerikanku, koja je takođe bila majka šestogodišnjeg i trogodišnjeg sina, ispred jedne prodavnice u četvrtak.

Policija navodi da je žena ukrala piće iz prodavnice i tvrdi da je pokušala da pregazi policajca koji je stajao ispred njenog automobila. Žena, Ta'Kia Jang iz Kolumbusa, Ohajo, bila je u šestom mesecu trudnoće i trebalo je da se porodi u novembru, javlja jezebel.com.

Smrt trenutno istražuje Biro za krivične istrage Ohaja, a policajci koji su učestvovali u pucnjavi trenutno su na plaćenom administrativnom odsustvu, potvrdio je šef policije grada Blendon Džon Belford. Očekuje se da će policijska uprava ove nedelje objaviti snimak sa kamera na telima policajaca, navodi "Columbus Dispatch".

Belford je u video poruci u petak rekao da su zaposleni upozorili dvojicu policajaca koji su bili na parkingu prodavnice da je Jangova uzeo nekoliko flaša pića bez plaćanja i da je bežala u vozilu bez registarskih oznaka.

Belford je rekao da su policajci više puta pozivali Jangovu da izađe iz vozila, pri čemu je jedan policajac stajao pored automobila, a drugi ispred njega.

"Policajac koji je bio direktno na putu nadolazećeg automobila ispalio je jedan hitac kroz prednje vetrobransko staklo", rekao je Belford. "Snimak kamere za telo koje sam pregledao takođe potvrđuje da je policajac bio direktno na putu automobila.


Prema Belfordu, nakon što je policajac upucao Jangovu, automobil je išao još nekoliko desetina metara dok se nije zaustavio kod zida od cigle, a tada su policajci razbili vozačev prozor kako bi Jangovoj ukazali prvu pomoć.

Belfordova verzija događaja našla se pod strogim nadzorom advokata koji ističu dobro dokumentovanu istoriju policijskog nepoštenja kao taktiku za opravdanje smrtonosnih pucnjava i drugog nasilja.

"The Columbus Dispatch" izveštava da je na malom skupu u znak protesta zbog smrti Jangove u petak žena po imenu Malisa Tomas-Sent Kler, suosnivač "Mothers of Murdered Columbus Children", rekla da je bila učiteljica Jangove u školi i izrazila ogorčenje okolnostima njene smrti.

"Kada čujem da se krađa u radnji sada izjednačava sa gubitkom života, a ti si trudna... To zaslužuje zgražavanje", rekla je ona okupljenoj masi. "Mladi ljudi greše, ali zato što grešim, treba da učim od njih, a ne da umrem."

Naglasak policijske uprave na alkohol takođe izgleda kao veoma poseban izbor: policajci se često oslanjaju na priče - ili ponekad samo otvoreno lažu - da bi implicirali da njihova žrtva nije "nikakav anđeo", kako je rekla "Nieman fondacija". I u ovom slučaju, policija se naizgled oslanja na trudnu Afroamerikanku i mladu majku koja je krala alkohol, radi manjih simpatija javnosti.

Ranije ovog meseca, Afroamerikanka u Detroitu tužila je lokalnu policijsku upravu jer je uhapšena i zatvorena dok je bila u osmom mesecu trudnoće zbog greške u prepoznavanju lica. Istraživanje iz prošle godine povezalo je stalnu pretnju policijskim nasiljem sa lošim ishodom trudnoće kod te Afroamerikanki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    29. avgust 2023 | 00:16

    Zasto nisu protestovali kad je onaj fudbaler Henry Ruggs ubijo Tinu Tintor? 3 godine dobijo za tesko ubistvo pod alkoholom drogama i bez vozacke dozvole nije bilo protest crnaca vec su govorili kako je on mlad i da mu treba oprostiti. White Lives matter

  • Joni

    29. avgust 2023 | 09:16

    Da je belkinja prezivela bi. Zbog kradje flase pica ubiti ljudsko bice je zlocin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA