Vreme čitanja: oko 4 min.

"Najteže je kad vidiš mrtvog mladića koji nije napunio 20": U Ukrajini se drastično povećao broj poginulih?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ukrajinska zamenica ministra obrane Hana Maljar ranije je saopštila da će oni koji objavljuju brojke o žrtvama biti izloženi krivičnom progonu

  • 13
Serhii Havryliuk sahrana Ukrajina Mariupolj Foto: Tanjug/AP

Broj poginulih u Ukrajini dramatično se povećava, pokazuju nove procene neimenovanih američkih zvaničnika.

Reporter BBC Kventin Samervil bio je na prvoj liniji fronta na istoku, gde je tužan zadatak brojanja mrtvih postao svakodnevna realnost. Nepoznati vojnici leže nagomilani u maloj mrtvačnici, nedaleko od prve linije u Donjecku, gde 26-godišnja Margo kaže da razgovara s mrtvima.

"Možda zvuči čudno, ali ja sam ta koja želi da se izvini za njihove smrti. Želim da im se nekako zahvalim. Osećam se kao da mogu da me čuju, ali ne mogu da odgovore", kaže ona.

Zvaničnih podataka nema, ali gubici su ogromni

Sedi iza neurednog stola iza teških vrata mrtvačnice i drži olovku u ruci. Njen posao je da beleži podatke o poginulima. Ukrajina ne daje zvanične brojke o svojim žrtvama, jer se radi u službenoj tajni, ali Margo zna da su gubici ogromni.

Brojke ostaju tajna. Ali američki zvaničnici su za New York Times, nedavno naveli brojku od 70.000 poginulih i čak 120.000 povređenih. To se zapanjujuće brojke, s obzirom na to da se procenjuje da oružane snage broje samo pola miliona. UN je zabeležio da je tokom rata poginulo 9.177 civila.

Na unutrašnjoj strani Margine desne ruke nalazi se mala tetovaža majke i deteta, s datumom rođenja njenog sina. Nokti su joj uređeni u bojama ukrajinske zastave. Nosi crnu majicu s natpisom "JA SAM UKRAJINKA".

Ukrajina, rat u Ukrajini Mariupol Mariupolj groblje grobovi žrtve Foto: Profimedia/STRINGER/AFP

"Ne možeš da se navikneš na to"

"Najteže je kad vidiš mrtvog mladića koji nije ni navršio 20, 22 godine. I shvatiš da nisu umrli prirodnom smrću. Ubijeni su. Ubijeni su za svoju zemlju. To je najbolnije. Ne možeš da se navikneš na to. Sada je došlo do tačke gde je reč samo o tome da pomognemo mladićima da se vrate kući", govori.


Najteži dan njenog života, kaže, bio je kada su u mrtvačnicu doneli njenog supruga na dan kada je umro. Dvadesettrogodišnji Andrej poginuo je 29. decembra 2022.

"Umro je braneći svoju domovinu. Ali tada sam, po ko zna koji put, uverila sebe da bi trebalo da budem ovde, da pomognem drugima", rekla je ona.

Posao ju je očvrsnuo i postala je kao čelik, kaže. I bez obzira na to koliko bilo bolno videti tela koja se donose u mrtvačnicu, kaže da nikada ne plače u javnosti.

"Sve to držim u sebi do večeri, kada dođem kući. Niko ne vidi moje suze", kazala je ona.

Izium Izjum masovna grobnica Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Veliki porast broja ubijenih zbog kontraofanzive

Još u aprilu procene Pentagona ukazivale su na znatno manji broj smrti ukrajinskih vojnika, oko 17.500. Skok na više od 70.000 delimično se može objasniti kontraofanzivom na jugu. U prvim danima bilo je posebno teško ukrajinskoj pešadiji - "gore nego u Bahmutu", rekao je BBC-jevom novinaru jedan zapovednik brigade koji se bori tamo.

Taj grad u Donjecku je, podsetimo, pao u ruske ruke u martu u jednoj od najkrvavijih borbi u ratu do sada.Ukrajina je sada promenila taktiku, ali početak pokušaja probijanja ruskih obrambenih obrana u junu bio je skup, posebno za mlade, novoobučene vojnike. Umirali su "u desetinama" svaki dan, rekao je jedan stariji narednik koji se borio oko donjeckog sela Velika Novosilka.

U mrtvačnici, jednoj od nekoliko duž fronte, rade na identifikaciji nepoznatih vojnika koji dolaze pravo s fronta.

Vreće za tela iznose se napolje, jedna po jedna, i počinje potraga za tragovima. U prvoj vreći za tela je telo mladića, oči su mu još uvek bile otvorene, ruke pažljivo prekrštene preko krila. Lice mu je u modricama, a na nozi je rana. Izneseno je još jedno telo, prsti na desnoj ruci nedostaju, krv i blato s fronta zaprljali su mu uniformu.

Zašto su brojke ubijenih tajna?

Ukrajinska zamenica ministra obrane Hana Maljar ranije je saopštila da će oni koji objavljuju brojke o žrtvama biti izloženi krivičnom progonu.

"Zašto su ti podaci tajna? Jer tokom aktivne faze rata neprijatelj koristi broj mrtvih i ranjenih da izračuna naše akcije... Ako neprijatelj ima te informacije, počeće da prepozna neke od naših sledećih koraka", rekla je ona tada.

Teret rata teško pada borcima 68. brigade Jeger, koji pokušavaju da zaustave ruski napredak na istočnom frontu, blizu grada Kupjanska.

Na temperaturama iznad 35 stepeni reporter BBC-ja potražio sklonište pod kamuflažnom mrežom, koja štiti od podnevnog sunca i stalne opasnosti od ruskih dronova.

Zamenik zapovednika bataljona koji koristi nadimak Lermontov bio je u mračnom raspoloženju. Ispijajući sveže skuhanu kavu, predviđa dug rat.

"Rusi neće prestati. Ne možete pregovarati s njima. Zapad to ne razume. Mladi vojnici koji su očekivali da će biti kod kuće za godinu dana sada shvataju da će biti duže odsutni", objašnjava on.

On je veteran borbe u Donbasu, bori se protiv Rusije i njenih saveznika od 2014. Koliko dugo onda očekuje da će ovaj rat trajati?

"Još deset godina", odgovorio je.

Serhii Havryliuk sahrana Ukrajina Mariupolj Foto: Tanjug/AP

Njegovo mračno raspoloženje bilo je razumljivo. 1. avgusta glavni narednik brigade i još dva narednika poginuli su u ruskom minobacačkom napadu.

"Bio je legenda", rekao je Lermontov.

Automobil pokojnika bio je parkiran gde ga je ostavio, nekoliko metara dalje. Njegove lične stvari su još uvek unutra.

Sveukupno, ruski gubici su znatno veći, oko 120.000 mrtvih, prema najnovijim američkim procenama. Ali i ruska vojska i populacija su znatno veće. Ukrajinski vojnici na prvoj liniji kažu da se čini da je Rusija sposobna da apsorbuje bol bez granica.

Novinar je pitao pukovnika Oleksija šta kaže porodicama poginulih.

"Samo tražim oproštaj što nisam pružio dovoljno sigurnosti. Možda sam bio loš vođa, loše planirao. I zahvaljujem im na onome što su dali za ovu borbu", glasi odgovor.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    29. avgust 2023 | 17:35

    Ginite kad ste budale ! Vi ste americko topovsko meso,slusajte Zelenog i bice vam sve gore i gore !

  • Невена

    29. avgust 2023 | 17:50

    Гдјеш на Руса мајко луда, тетоважом и ноктима?! Ту су они од памтивјека живјели и не знам шта сте друго и очекивали?! Помоћ запада да их се ријешите ?! .... е кукала вам мајка.

  • Nikolas

    29. avgust 2023 | 17:27

    NESALJITE VISE DECU U SMRT ZA INTERESE DEMENTNOG I NATO ALIJANSE !!! STOP RATU !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA