Vreme čitanja: oko 2 min.

Optuženi će morati da prisustvuju izricanju presude: Ko odbije dobiće ekstra godine robije u Velikoj Britaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takođe, zatvorski službenici dobiće ovlašćenja da primene "razumnu silu" kako bi zatvorenike primorali da se pojave na optuženičkoj klupi ili putem video-veze i suoče se sa svojim žrtvama na sudu, saopštilo je Ministarstvo pravde

  • 0
Sudija Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo pravde Velike Britanije usvojilo je predlog zakona koji predviđa da će kriminalci biti prinuđeni da prisustvuju ročištu za izricanje kazne, a premijer Riši Sunak je najavio da će novine biti uvedene na jesen, kad parlament nastavi rad.

Nova ovlašćenja omogućiće sudijama da izdaju naredbu prestupnicima da prisustvuju ročištima za izricanje kazne, a oni koji odbiju mogli bi dobiti dodatne dve godine zatvora, prema Zakonu o nepoštovanju suda.

Takođe, zatvorski službenici dobiće ovlašćenja da primene "razumnu silu" kako bi zatvorenike primorali da se pojave na optuženičkoj klupi ili putem video-veze i suoče se sa svojim žrtvama na sudu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

"Ako zločinac ne želi da prisustvuje izricanju presude uprkos nalogu sudije, suočiće se sa još dve godine iza rešetaka. Ova nova kazna će se primenjivati u slučajevima kada je maksimalna kazna doživotni zatvor, uključujući teška seksualna ili nasilna krivična dela, kao što su ubistvo, silovanje i teška telesna povreda sa predumišljajem", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ove novine daće priliku žrtvama da pogledaju prestupnike u oči i ispričaju im o razornim posledicama njihovog zločina, umesto da se obraćaju praznoj klupi.

Premijer Riši Sunak izjavio je da je neprihvatljivo da su neki od najokrutnijih kriminalaca u zemlji odbili da se suoče sa svojim žrtvama na sudu.

"Njima se ne može i ne sme dozvoliti da se kukavički izvuku. Zato dajemo ovlašćenje sudijama da izdaju naredbu gnusnim prestupnicima da prisustvuju ročištima za izricanje kazne, a oni koji odbiju biće primorani na optuženičku klupu ili će im biti produžena kazna", poručio je britanski premijer.

Vlada je ranije ove godine saopštila da je posvećena izmeni zakona pošto je nekoliko kriminalaca osuđenih za najteže zločine odbilo da se pojave na optuženičkoj klupi radi izricanja kazne.

Pritisak na vladu se pojačao poslednjih dana, nakon što je medicinska sestra Lusi Letbi, koja je proglašena krivom za ubistvo sedam beba odbila da se suoči sa porodicama žrtava i pruži im šansu da kažu pred sudom kako je zločin uticao na njih i njihovu okolinu.

Njen pravni tim je naveo da ona ne želi da prati proces preko video-linka iz zatvora, a razlozi neprisustvovanja na Krunskom sudu u Mančesteru nisu otkriveni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Čista emocija navijača Južnog Sudana: "Bićemo jednog dana kao Srbija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA