≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove tvrdnje Britanaca: Putin hapsi ruske vojnike koji odbijaju da se vrate na front u Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U septembru 2022, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju 300.000 vojnih rezervista za rat u Ukrajini

  • 5
Ruska vojska, Herson Foto: Tanjug/AP

Dva ruska vojnika navodno su uhapšena jer su odbili da se vrate na front u Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvoi odbrane Velike Britanija.

Oni će morati da provedu dve godine zatvora, a presudu je doneo vojni sud u Rusiji.

Ova vest dolazi u trenutku kada je portal Mediazona objavio vest u kojoj navode da Rusija na nedeljnom nivou uhapsi oko 100 vojnika zbog odbijanja da se vrate na front.

"Odbijanje da se vrate na front je verovatno rezultat nedostatka obuke, motivacije i stresne situacije sa kojima se ruske snage suočavaju duž cele ukrajinske linije fronta", navodi se u objavi Ministarstva.

Dodaju da Rusija navodno ublažava gubitke u vojnom osoblju tako što "izvodi masu loše obučenih vojnika na liniju fronta".

"Od ruske delimične mobilizacije u septembru 2022. godine, Rusija je prilagodila svoj pristup ratovanju koristeći veliki broj vojnika za ofanzivne i odbrambene operacije", dodaje se u saopštenju.

U septembru 2022, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju 300.000 vojnih rezervista za rat u Ukrajini. Poziv je podstakao stotine hiljada muškaraca da pobegnu iz zemlje. Odlazni letovi su bili puni, a susedne zemlje su primale veliki priliv osoba.

Ubrzo nakon toga, Putin je pooštrio kazne za dezerterstvo i sve one koji odbijaju da idu u borbu, a zaprećene kazne kreću se do deset do petnaest godina u zavisnosti da li se osoba preda.

Međutim, počinioci krivičnih dela mogu da budu izuzeti od krivične odgovornosti "ako je osoba preduzela mere za oslobađanje, vratila se u svoju jedinicu ili mesto službe i nije počinio druga krivična dela u zatočeništvu", navedeno je u novom zakonu.

U roku od nekoliko nedelja nakon povećanja broja Rusa, šefovi odbrane Veliek Britanije su zaključili da su mnogi mobilisani vojnici bili loše opremljeni, verovatno sa oružjem koje je bilo u "jedva upotrebljivom stanju".

Ranije ove godine, Ministarstvo odbrane je sugerisalo da ruske trupe koriste lopate za borbu prsa u prsa u Ukrajini zbog nedostatka municije. Dokaze za ove tvrdnje nikada nisu ponudili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    31. avgust 2023 | 14:26

    Neznam sto se Britanci, toliko brinu za Ruske vojnike.Neznaju sta ce vise od muke.

  • bole

    31. avgust 2023 | 14:23

    Lično ide Putin i hapsi dezertere

  • Realno

    31. avgust 2023 | 14:45

    Britanci znaju sve to je cinjenica znali su da ce bit invazija na ukrainu kad ni putin nije znao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA