Vreme čitanja: oko 1 min.

Turisti na džet skiju zalutali u zabranjene vode Mediterana: Ubila ih obalska straža, jedna osoba uhašena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Granica između Alžira i Maroka zatvorena je 1994. godine, a Alžir je optužio Maroko za neprijateljska dela i prekinuo veze pre dve godine

  • 1
Džet ski Foto: Printscreen/Youtube/ GoPro

Alžirska obalska straža navodno je ubila dvoje turista koji su bili na odmoru u Maroku, ali su na svojim džet-skijima zalutali u alžirske vode. Bili su među četvoricom francusko-marokanskih državljana koji su krenuli džet-skijem iz marokanskog letovališta Saidia.

Trećeg člana grupe uhapsila je obalska straža koja patrolira zatvorenom granicom dve države.

Pucnjava je izazvala bes u Maroku nakon što je ribar objavio video-snimak beživotnog tela koje pluta u moru.

Granica između Alžira i Maroka zatvorena je 1994. godine, a Alžir je optužio Maroko za neprijateljska dela i prekinuo veze pre dve godine.

Mohamed Kisi bio je jedini od četvorice koji se vratio u Maroko, javlja novinska agencija AFP, citirajući marokanske medije.

Rekao je da se grupa izgubila i da je ostala bez goriva.

"Izgubili smo se, ali smo nastavili sve dok se nismo našli u Alžiru. Znali smo da smo u Alžiru jer je crni alžirski gumeni čamac krenuo prema nama i oni koji su bili u njemu pucali su na nas. Hvala Bogu nisam pogođen, ali su mi ubili brata i prijatelja. Uhapsili su mog drugog prijatelja. Pet metaka je pogodilo mog brata i mog prijatelja. Mog drugog prijatelja je pogodio metak", ", rekao je Kisi, čiji je brat Bilal ubijen.

Na kraju ga je pokupila marokanska mornarica i vratila u Saidiju, dodao je.

Abdelali Merčoer identifikovan je kao drugi ubijeni čovek.

Muškarac kojeg je uhapsila alžirska obalska straža, po imenu Smail Snabe, navodno se pojavio pred tužiteljem u sredu, ali nisu dati detalji.

Porparol marokanske vlade odbio je da komentariše pucnjavu, rekavši za AFP da je to „pitanje za pravosuđe“.

Dve nacije dele granicu dugu gotovo 2.000 kilometara koja je bila izvor napetosti od neozavisnosti od francuske kolonijalne vlasti, dok se i dalje spore oko Zapadne Sahare.

Zatvorena je 1994. godine iz bezbednosnih razloga nakon što su islamistički militanti bombardovali hotel u istorijskom marokanskom gradu Marakešu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prava

    1. septembar 2023 | 12:48

    Država i vojska,prvo pucaju kad im udješ na teritoriju a onda ako ostaneš živ ispituju.A ne kao ovi naši što uhvatiše one šiptarčine na našoj teritoriji,fama i gungula,i onda ih puste,još ako ameri odluče ima da im platimo odštetu za nezakonito hapšenje.Bananalend.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA