Vreme čitanja: oko 1 min.

Požari u Evrosu bukte već dve nedelje: Jak vetar i suvo zemljište otežavaju posao vatrogascima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rizik od požara je danas i dalje visok u mnogim delovima Grčke i pripadnici Vatrogasne službe ostaju u opštoj pripravnosti

  • 0
Grčka, požari Foto: Tanjug/AP

Požar u Evrosu na severoistoku Grčke gori već 14. dan, a vatrogasci se bore da zaustave vatrenu stihiju i spreče da se požar proširi na Sufli i Protoklisi.

U gašenju požara učestvuju 582 vatrogasca sa 129 vozila i 16 jedinica bez vozila, kao i šest aviona i dva helikoptera, navodi portal Katimerini.

Ukupno je izgorelo više od 808,7 kvadratnih kilometara u regionu.

U četvrtak su izbila 32 nova šumska požara, dok su vatrogasne jedinice gasile 68 požara širom Evrosa.

Na Parniti, planini severno od Atine, vatrogasci gase požar na jugozapadnoj strani.

Rizik od požara je danas i dalje visok u mnogim delovima Grčke i pripadnici Vatrogasne službe ostaju u opštoj pripravnosti.

Dvojica visokih predstavnika Vatrogasne službe rekli su za Katimerini da u gašenju požara u Evrosu, koji traje već 14 dana, nije bilo operativnih slabosti i ocenili da taj požar nije mogao da bude odmah zaustavljen.

Oni su naveli da je prioritet bio bezbednost ljudi i infrastrukture i ukazali da su širenju požara doprineli vetrovi i suvo zemljište.


Međutim, građani i predstavnici lokalne samouprave ukazuju na probleme u koordinaciji kada vatrogasci iz drugih mesta, koji ne poznaju morfologiju i specifičnosti ugroženog područja, deluju na jednom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA