Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkazan poziv Rusiji, Belorusiji i Iranu na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nobelova fondacija prethodno je pozvala ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade, ali je danas, nakon burnih reakcija koje je izazvao takav potez u Švedskoj, saopštila da je preispitala svoju odluku i da neće pozvati ambasadore ovih zemalja

  • 4
Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP

Nobelova fondacija saopštila je danas da, ipak, neće pozvati ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu.

Nobelova fondacija prethodno je pozvala ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade, ali je danas, nakon burnih reakcija koje je izazvao takav potez u Švedskoj, saopštila da je preispitala svoju odluku i da neće pozvati ambasadore ovih zemalja, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, svi ambasadori biće pozvani na ceremoniju dodele nagrade u Oslu, prenose RIA Novosti.

Prema navodima fondacije, ranije odluka da pozove sve ambasadore zasnovana je na njenom uverenju u "važnost i ispravnost da se što više rašire vrednosti i poruke za koje se zalaže Nobelova nagrada".

Iz ove fondacije napominju da su snažne reakcije u Švedskoj "potpuno zasenile ovu poruku".

- Zato smo odlučili da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse, odnosno da ne pozovemo ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu - navodi se u saopštenju fondacije.

Nobelova fondacija ranije ove nedelje saopštila je da su Rusija i Belorusija pozvane na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu, nakon što su prošle godine izostavljene zbog rata u Ukrajini.

I Iran je bio pozvan da ponovo učestvuje u događaju u glavnom gradu Švedske nakon što mu prošle godine to nije bilo omogućeno.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je u petak da ne bi pozvao Rusiju da je on odgovoran za organizaciju dodele Nobelove nagrade, a nekoliko partijskih lidera i poslanika u Švedskoj najavilo je da neće prisustvovati ceremoniji.

Pet od šest ceremonija dodele Nobelove nagrade održava se u Stokholmu svake godine, dok se Nobelova nagrada za mir dodeljuje u Oslu.

(Telegraf.rs)

Video: Tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za medicinu i hemiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    2. septembar 2023 | 16:03

    Potpuno podržavam da predstavnici zemalja koje vrše agresiju na druge zemlje ne budu pozvani na ovakve i slične skupove, kao i da im zastave ne budu prikazane na sportskim takmičenjima. Samo to onda mora da bude univerzalno pravilo za SVE zemlje. Nisam primetio da su druge zemlje, koje su vršile mnoge agresije po svetu, tretirane na taj način. Pri tome Iran i Belorusija još uvek nikog nisu napali. Da li će zemlje ECOVASa u Africi biti tako tretirane ako napadnu Niger (a spremaju se)? Izgleda da je vreme za reset svetskog poretka, samo se pitam koliko će to da nas košta.

  • Драган

    3. septembar 2023 | 00:03

    Они и не треба да иду тамо, та, некада престижна награда, постала је политизована трагична фарса.

  • Saljija

    2. septembar 2023 | 15:59

    I Bajdenu nagrada za mir naravno!😆😆😆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA