Vreme čitanja: oko 1 min.

Napadnut kineski rudarski konvoj koji je vozio zlato u Kongu: Ubijeno četvoro ljudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napadači su ukrali "veliku količinu" zlata iz konvoja

  • 0
zlato Foto: Shutterstock.com

Četvoro ljudi, od čega dvoje kineskih državljana, poginulo je, a tri osobe su teže povređene u napadu na kineski rudarski konvoj koji je prevozio zlato na severoistoku Demokratske Republike Kongo.

Predstavnik lokalnih vlasti Sem Kalonji rekao je da su napadači ukrali "veliku količinu" zlata iz konvoja, koji je pripadao kineskoj rudarskoj kompaniji, koja posluje u provinciji Južni Kivu, prenosi AP.

Napadi na kamenolome i rudarske zadruge su česti u tom području, jer se više od 120 naoružanih grupa nadmeće za kontrolu nad teritorijom i resursima u istočnom Kongu.

Prošle godine, u sličnom napadu naoružanih pljačkaša ubijen je kongoanski radnik druge kineske rudarske kompanije u Južnom Kivuu. Mnoge kineske kompanije kopaju zlato i druge minerale u Južnom Kivuu, jednoj od istočnih provincija Konga, u kojima gotovo tri decenije nasilje proizvode naoružane bande.

Vlasti DRK oduzele su licencu za rad za šest kineskih rudarskih kompanija u Južnom Kivuu 2021. godine zbog navodnog ilegalnog poslovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA