Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko će biti novi ministar odbrane Ukrajine: Učestvovao u osetljivim pregovorima sa Rusijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovu kandidaturu mora da odobri parlament pre nego što bude imenovan za ministra odbrane

  • 0
Rustem Umerov Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Rustem Umerov (41), koji bi trebalo da postane novi ministar odbrane Ukrajine, vodeći je član zajednice krimskih Tatara koji je predstavljao svoju zemlju u osetljivim pregovorima sa Rusijom.

Umerov je rođen u Sovjetskom Uzbekistanu, zemlju u koju je njegova porodica bila prognana pod Staljinom, a vratio se na Krim u Ukrajini kao dete kada je Tatarima bilo dozvoljeno da se vrate 1980-ih i 1990-ih.

Ovaj 41-godišnji musliman počeo je da se bavi telekomunikacijama 2004. godine, a u parlament je izabran 2019. Tamo je bio kopredsedavajući Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora koji ima za cilj da preokrene rusku aneksiju poluostrva 2014.

Godinama je radio kao savetnik istorijskog lidera Krimskih Tatara, Mustafe Džemileva, prenosi Guardian.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine i progurala referendum o aneksiji koju su Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili kao nelegitiman.

Tatarska zajednica, koja je činila 12-15 posto od dva miliona stanovnika Krima, uglavnom je bojkotovala glasanje.

Moskva je tada zabranila Medžlis - tradicionalnu skupštinu tatarske muslimanske manjine - proglasivši je ekstremističkom organizacijom i od tada je zatvarala članove zajednice, navodeći bezbednosne brige.

"Ruski propagandisti su izmislili narativ o podeli ukrajinske nacije na etnike kako bi opravdali svoje vojne akcije na teritoriji naše zemlje", rekao je Umerov jordanskom novinskom sajtu AmmanNet u prošlogodišnjem intervjuu.

"Ne osećamo nikakav šovinizam ili islamofobiju (u Ukrajini) u pogledu naše etničke pripadnosti ili vere", dodao je on.

I nakon aneksije i nakon početka ruske invazije u punom obimu, Umerov je učestvovao u razgovorima iza scene sa ruskim zvaničnicima, uključujući pregovore o razmeni zatvorenika visokog profila i evakuaciji civila.

Bio je deo ukrajinske delegacije u pregovorima sa Rusijom u prvim nedeljama rata i učestvovao u razgovorima o uspostavljanju izvoznog koridora za ukrajinsko žito preko Crnog mora.

Rusija se od tada povukla iz sporazuma o žitu, optužujući Ukrajinu i njene saveznike da nisu ispoštovali deo sporazuma kojim bi se olakšao ruski izvoz.

U septembru prošle godine imenovan je za šefa Fonda za državnu imovinu - što je posebno teška uloga u Ukrajini u kojoj je proces privatizacije opterećen korupcijom.

U svojoj video izjavi u kojoj je najavljena smena Alekseja Reznikova u nedelju, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će poslanici biti pozvani da glasaju o nominaciji Umerova ove sedmice.

"Parlament dobro poznaje ovu osobu i gospodinu Umerovu nije potrebno nikakvo dodatno predstavljanje", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA