≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potop i oluje u Grčkoj, olujna bura u Crnoj Gori, mediteranski uragan na Siciliji: Šta je s klimom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Narednih dana na delovima Mediterana vremenske neprilike i nepogode

  • 0
Očekivana količina padavina Foto: weather2umbrella

Do Grčke je stigao hladni front, a istovremeno je došlo i do formiranja ciklona, pa će do četvrtka širom Grčke biti jakih oluja i vrlo obilnih padavina.

Prvi talas grmljavinskih oluja već je zahvatio jutros Grčku. Vrlo obilne padavine i jake oluje bile su najizraženije u centralnim i istočnim predelima, naročito u Tesaliji i u Olimpskoj regiji, ali i na ostrvima u Egejskom moru, uz centrlalnu obalu egejske Grčke.

U nastavku dana padavine i oluje će se intenzivirati.

Količina padavina za ponedeljak i uragansko nevreme nad Grčkom i jugom Balkana

Došlo je i do zahlađenja, pa su temperature širom Grčke, u Solunu, ali i u letovalištima oko 20°C, a toplije je samo na jugu Grčke, uz temperature od 25 do 30°C.

Vrlo obilne padavine očekuju se do četvrtka. Očekuje se da širom Grčke padne od 50 do 100 litara kiše, što je u mnogim predelima više nego prosek za ceo septembar. Lokalno se očekuje i do 150 litara, a u Tesaliji, u Olimpskoj regiji lokalno i do 300 litara, što je polovina od ukupne godišnje količine padavina.

Širom Grčke biće opasnosti od poplava i bujica, a ponegde mogu biti i razorne. Očekuju se olujni vetrovi, visoki plimni talasi i opasnost i od tornada i morskih pijavica.

Stabilizacija vremena očekuje se tek od četvrtka i petka, a potpuni povratak leta od vikenda, pa će ostatak septembra proteći u znaku sunčanog i toplog vremena.

Inače, ciklon iz Grčke premeštaće se narednih dana preko Jonskog mora. Ovaj ciklon mogao bi da preraste u medikan (medicane - mediteranski uragan), što se u proseku na Mediteranu dogodi jednom do tri puta godišnje, uglavnom krajem leta i tokom jeseni. Ovakve pojave poslednjih godina su sve češće. Imaju nalik pravim uraganima i tropskim ciklonima, zbog jasno izraženog "oka" u centru ciklona, ali su daleko manjih dimenzija i razornih snaga. Ipak, dovoljno su jaki (ekvavilentni uraganima prve kategorije) da nanesu velike štete priobalnim predelima.

Očekivana količina padavina Foto: weather2umbrella

Ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se narednih dana veoma sporo preko Josnkog mora i uticaće na vreme na istoku i jugoistoku Sicilije gde se očekuju olujni vetrovi, jake grmljavinske oluje i vrlo obilni pljuskovi, pri čemu može pasti preko 150 litara kiše, uz poplave i bujice. Slično se može dogoditi i zapadnom delu Peleponeza i Krita. Ipak, središte ciklona nalaziće se nad otvorenim delom Jonskog mora, uz vetrove od preko 120 km/h, a može da padne i preko 300 litara kiše na jednoj lokaciji.

Prema vikendu ovaj ciklon svojim centrom zaputiće se ka severnoj obali Libije i doneti i tim predelima olujne vetrove, jake grmljavinske oluje, poplave i bujice.

Kada je reč o crnogorskom primorju ne očekuju se padavine i biće uglavnom vedro i toplo vreme. Jutarnja temperatura biće do 22°C, tokom dana od 28 do 32°C. Ipak, zbog veoma velike razlike u vazdušnom pritisku između Jadranskog i Jonskog mora danas i narednih dana duvaće veoma jak, na udare i olujni severoistočni vetar sa udarima i do 100 km/h. Kako je reč o buri, koja duva sa kopna prema moru, vazduh će se spuštanjem sa okolnih vrlo strmih i okolnih planina zagrevati i isušivati vazduh, tako da će bura biti fenskog efekta. I dok će na jugu Crne Gore ostati letnje vreme, na severu će biti pravo jesenje i kišovito, uz temperature tek koji stepen iznad 10-15°C, uz vrlo jak severac.

Sinoptička situacija Foto: weather2umbrella
Sinoptička situacija Foto: weather2umbrella
Sinoptička situacija Foto: weather2umbrella

Zbog olujne bure, preporučuje se ogroman oprez, jer može doći do materijalne štete. Na moru može biti većih talasa i jačih struja, a treba dobro obezbediti i potencijalno opasne predmete kao npr. suncobrane koji mogu pod uticajem bure da odlete i povrede ljude. Jak vetar duvaće sve do četvrtka i to će jedino kvariti osećaj pravom letu, dok će temperatura mora biti uglavnom oko 25°C. Inače, letnje vreme u Crnoj Gori potrajaće tokom većeg dela septembra, a jačeg zahlađenja sa obilnijim padavinama neće biti pre 20. septembra.

Početkom sledeće sedmice tropski toplo Foto: weather2umbrella

Dakle, kao što možemo da vidimo, ove sedmice delovi Mediterana imaće veoma loše vreme, pa treba izbegavati Grčku, Siciliju, delove Španije i Portugalije, ali će zato vreme i više nego idealno biti u Turskoj (ako izuzmemo lokalne grmljavinske oluje i pljuskove u utorak na egejskoj obali), na Kipru i ako izuzmemo buru i na Jadranskoj obali Hrvatske i Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA