Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilot koji je poginuo u Drugom svetskom ratu identifikovan posle 79 godina: Posmrtni ostaci nađeni u Italiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bruer je leteo sa 56 drugih pilota kako bi zaštitio bombardere od neprijateljske vatre iznad Regenzburga u Nemačkoj

  • 0
Crnac pilot Drugi svetski rat Fred Bruer Fred L Brewer Foto: Defense POW/MIA Accounting Agency

Posmrtni ostaci pilota identifikovani su skoro 79 godina nakon što je nestao tokom Drugog svetskog rata.

"Drugi potporučnik Fred L. Bruer mlađi (23) iz Šarlota u Severnov Karolini, poginuo tokom Drugog svetskog rata, identifikovan je 10. avgusta 2023. godine", saopštila je Agencija za ratne zarobljenike u saopštenju za javnost u petak.

Drugi pilot, koji je video incident krajem 1944. godine, rekao je u to vreme da je "Bruer pokušao da se strmo penje da bi se izvukao iznad oblaka", ali je njegov P-51C Mustang - nazvan Putujuća svetlost - izgubio snagu u svom motoru.

"Prijavljeno je da je sa Bruerovog aviona bila odbačena nadstrešnica, ali nije primećeno da se on katapultirao iz aviona. Njegovi ostavi nisu pronađeni i on je naknadno proglašen nestalim u akciji", saopšteno je.

Crnac pilot Drugi svetski rat Fred Bruer Fred L Brewer Foto: Defense POW/MIA Accounting Agency

Bruer je leteo sa 56 drugih pilota kako bi zaštitio bombardere od neprijateljske vatre iznad Regenzburga u Nemačkoj, izvestio je ABC njuz. Samo 47 pilota se vratilo.

Istraživači su još 2011. godine otkrili da je u Italiji odata počast Amerikancima koji su izgubili živote u Drugom svetskom ratu koristeći "olupine aviona" sa "obližnjeg mesta nesreće".

"Približno u isto vreme, istraživači su analizirali fajl za nepoznate ostatke Ks-125 Mirandola, koji su američke snage pronašle, ali nisu identifikovale, sa civilnog groblja u Mođo Udinezeu 1946. godine", napisali su iz Agencije.

Ti ostaci, tada neidentifikovani, odneti su na američko groblje u Firenci u Italiji.

Godine 2022., Agencija za ratne zarobljenike i Američka komisija za ratne spomenike su iskopali posmrtne ostatke za forenzičku analizu i odneli ih u laboratoriju na ispitivanje i identifikaciju.

"Da bi identifikovali Bruerove posmrtne ostatke, naučnici su koristili antropološku analizu, kao i posredne dokaze. Osim toga, naučnici iz sistema medicinskih ispitivača oružanih snaga koristili su analizu mitohondrijalne DNK i DNK I-hromozoma".

Crnac pilot Drugi svetski rat Fred Bruer Fred L Brewer Foto: Defense POW/MIA Accounting Agency

Bruerovo ime se nalazi na Pločama nestalih na američkom groblju u Firenci, "zajedno sa ostalima koji su nestali tokom Drugog svetskog rata", navedeno je u saopštenju u kojem se navodi da će "uz njegovo ime biti postavljena rozeta koja ukazuje na toda je identifikovan".

Bruer je završio obrazovanje na Univerzitetu Šo u Roliju - prvom koledžu za crnce na jugu. Pridružio se vojsci u novembru 1943, a u martu 1944. godine postao je pilot u vojnom vazduhoplovstvu u Alabami.

Bruer je drugi od nestalih vazduhoplovaca iz Drugog svetskog rata koji je identifikovan, objavio je Vašington post. Prvi je bio kapetan Lorens E. Dikson iz Njujorka, kojem se srušio avion P-51 u Austriji 1944. godine. Kako je navedeno, Dikinson je identifikovan 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA