≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na istoku Grčke palo kiše koliko u proseku padne za godinu dana, nastale razorne poplave: Kada se vraća leto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Talas veoma obilnih padavina nastaviće se i danas

  • 0
Ciklon i količine padavine Foto: weather2umbrella

Nastavlja se potop u Grčkoj.

Grčka je već treći dan pod uticajem veoma snažnog ciklona. Ciklonalni vrtlog danima kruži nad Grčkom, a njegov centar nalazi se u Jonskom moru, između istoka Sicilije, severa Libije i juga Grčke.

Ovaj veoma dubok i snažan ciklon uslovljava nad Grčkom veoma snažna severoistična strujanja, pri čemu preko Egejskog mora vazduh prikuplja ogromnu količinu vlage i donosi neverovatne padavine centralnim i istočnim predelima zemlje, gde je već palo od 100 do 200 litara kiše, a nedaleko od Volosa neverovatnih 500 litara, dok je prosek za celu godinu oko 450 litara, pri čemu su na širem području Volosa nastale katastrofalne poplave i bujice, a slična situacija je i na širem području Larise.

Do četvrtka na ovom području Grčke lokalno se ukupno sa sadašnjim padavinama očekuje 600 litara kiše, što je prosek padavina za veći deo Srbije i Grčke tokom cele godine.

Najviše kiše palo je na ovom području, jer severoistočno strujanje sa Egejskog mora nailaskom na planine, dovelo do dodatnih padavina usled efekta orografije.

Dakle, najkritičnija situacija je u Tesaliji, u Olimpskoj regiji, na Eviji i na ostrvima u Egejskom moru, uz centralnu obalu Grčke, poput Skijatosa.

Poplavljeno je više desetina naselja i turističkih mesta, a među ugroženim osobama ima i srpskih turista na ovom području.

Na napomenutom području ima dosta poplavljenih objekata, a evakuisan je i veliki broj ljudi.

I širom ostalih predela Grčke ima jakih pljuskova sa grmljavinom, ali u dosta blažem obliku.

Jaki vetrovi onemogućavaju prevoz trajekata sa Tasosa na kopno, pri čemu je veliki broj turista zarobljen na ovom grčkom ostrvu.

Nažalost i sreda i četvrtak će doneti snažne padavine već ugroženom području, pri čemu se očekuje dodatnih 100 do 200 litara kiše, lokalno i više, što će samo dodatno pogoršati već katastrofalnu situciju.

Obilne kiše ugasile su katastrofalne požare, ali sada na požarištima ima razornih bujica, jer nema vegetacije koja bi zadržala vodu.

U najkišovitijim predelima je i najsvežije, temperature u Larisi i Volosu su prave jesenje, uz vrednosti ispod 20°C, dok su do nedelje svakodnevne bile iznad 33°C.

Inače, ciklon sa centrom iznad Jonskog mora doneće vrlo obilne pljuskove, grmljavinske oluje, poplave, bujice i vrlo visoke talase i istočnoj i jugoistočnoj obali Sicilije i severnoj obali Libije.

Stabilizacija vremena u Grčkoj očekuje se od petka, a od vikenda povratak leta i temperatura i preko 30°C, pri čemu bi letnje vreme potrajalo do kraja septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA