Vreme čitanja: oko 2 min.

"Gotovi ste bez obzira koliko ste dobar plivač": Čovek koji je izguran s trajekta nije imao šanse da preživi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesrećni muškarac je, prema svedočenju očevidaca, bio 15 minuta u moru pre nego štu su ga izvukli. Mogao se videti samo mali deo njegovog tela kako pluta okrenuto licem nadole

  • 0
Trajekt Foto: Pixabay.com/monika1607

"Dva minuta u vodi, dok je propeler peni, niko ne može da preživi. Gotovi ste, bez obzira koliko ste dobar plivač. Taj vrtlog je kao mašina za pranje veša", rekli su radnici luke u kojoj se desila tragedija kada je posada trajekta koji je isplovljavao jednog putnika sa rampe gurnula u vodu koju je uzburkao propeler, piše kathimerini.gr.

U sredu rano u luci u Pireju trajekt "Plavi horizont" bio vezan za privezište, sa otvorenom rampom. Nekoliko sati ranije, s iste te rampe 36-godišnji Antonis Kariotis gurnut je u smrt.

Tragediju je snimila najmanje jedna nadzorna kamera.

Lučki radnici koji su bili svedoci tragedije kažu da u tom trenutku nije bilo obalske straže u blizini, kao i da je izvlačenje tela obavljeno drugim čamcem. Prema drugim izvorima, na licu mesta je bio oficir obalske straže, ali ne i ispred rampe s koje je Antonis gurnut u smrt.

"Ljudi gore su vikali 'Hej momci, ljudi!' Trajekt se nije zaustavio. Nisu hteli da ga zadrže", kažu radnici koji su u trenucima tragedije bili tamo.

Nesrećni muškarac je, prema svedočenju očevidaca, bio 15 minuta u moru pre nego štu su ga izvukli. Mogao se videti samo mali deo njegovog tela kako pluta okrenuto licem nadole.

Prsluk za spasavanje bačen sa putničkog broda 'Eliros', koji je krenuo da plovi otprilike u isto vreme kada i trajekt 'Plavi horizont', jedini je pokušaj spasavanja ovog nesrećnika.

Putnici na dva broda ukazali su na lokaciju tela pripadniku obalske straže i radniku koji je izvadio telo. Reanimacija unutar čamca nije bile dovoljne da se telo oživi.

Antonisov kraj je došao brzo, kažu radnici.

Tužilaštvu je trebalo pedeset minuta da naredi da se trajekt vrati u luku, gde je ostao na vezu do srede nešto pre 4 sata ujutro, a većina putnika je bila na njemu. Dva člana posade, jedan od njih kapetan, dovedena su brzo i diskretno kako bi se izbegle bilo kakve tenzije.


Kako je postalo poznato, 36-godišnji Antonis živeo je u Agios Nikolaos Lasiti na Kritu i često je išao ka Pireju. Za sudbonosnu rutu, prema informacijama iz Centralne lučke uprave Pirej, kupio je kartu za trajekt, jer je nameravao da poseti svoje sestre. "Zbog mentalnog invaliditeta bio je u panici, plašio se da će propustiti brod", kaže osoba koja je razgovarala sa "Katimerinijem".

Lučki radnici opisali su Antonisa kao "mršavog čoveka" kojeg su svakodnevno viđali u luci.

"Poslednji put sam razgovarao s njim oko 21 sat", priseća se radnik u večernjoj smeni. Rekao mi je: 'Ovde spavam, na klupama'", dodaje poluglasno.

Radnici i prolaznici razgovaraju dok čekaju najavu odlaska "Plavog horizonta" na Krit. Očekuju novog kapetana.Vozač kamiona, koji još nije obavešten o incidentu, pita zašto je tarjekt na vezu. Iznenađen je odgovorom.

"I niko ga nije mogao spasiti?", upitao je.

"Samo su otišli!", odgovaraju mu ostali.

Nekoliko putnika na trajektu "Plavi horizont" izgleda ukočeno trajekt ostavlja za sobom luku Pirej ka Kritu.

Kašnjenje nije bilo zbog vremenskih neprilika.

(Telegraf.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA