Vreme čitanja: oko 4 min.

Bogati grčki zlatar je nestao preko noći i godinama se nije znalo gde je: Sad je umro i klupko se odmotava

Vreme čitanja: oko 4 min.

Život biznismena, potomka jedne od najstarijih porodica u Atini - 1996. je napustio Atinu da bi pobegao od poverioca koji su mu pretili, a 2010. katastrofa ga je pogodila u njegovom drugom domu, Haitiju

  • 0
Zlatara nakit Foto-ilustracija: Shutterstock

Đanis Vurakis, juvelir koji je nestao jedne noći iz Atine i sa voljenom suprugom pobegao na Haiti, preminuo je, saopštila je njegova sestra.

Vest o njegovoj smrti objavila je njegova sestra Lijana na Fejsbuku.

"Počivaj u miru moj Đani", napisala je ona.

Vurakis je 1996. godine napustio Atinu kako bi pobegao od poverioca koji su mu pretili, a 2010. godine katastrofa ga je pogodila u njegovom drugom domu, Haitiju.

Grčka je možda daleko od Haitija, ali siromašna zemlja na zapadnoj hemisferi obožava Grke, i prva ju je priznala kao nezavisnu 1822. godine. Posebno voli povređene i napuštene poput zlatara Đanisa Vurakisa, kojeg su loše okolnosti i igra sudbine navele da nađe utočište i živi slobodno, ne bojeći se za svoj život, čitavih 14 godina u Port-O Prinsu.

Pre 13 godina snažan zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale porušio je sve na Haitiju, zajedno sa nadama i snovima porodice Đanisa Vurakisa, koja je još jednom izgubila sve.

Ono što je izvesno jeste da Haiti nije doneo sreću u životu biznismena Đanisa Vurakisa, potomka jedne od najstarijih porodica u Atini.

Podaci o njemu i njegovoj prelepoj haićanskoj suprugi Ženevijen jeste da su oboje pobegli, prema onome što je tada procurilo iz najbližeg kruga zlatara.

Đanis je 1996. godine nestao iz Atine zajedno sa svojom šarmantnom Haićankom, ostavivši za sobom dug od stotine miliona drahmi.

13 godina nakon zemljotresa, malo toga se zna o njemu, da li je ostao na ostrvu ili je uspeo da ode sa svojom ženom nakon katastrofe.

Protothema piše da je najverovatnije ostao na ostrvu do kraja svog života, pod drugim imenom.

Ostavljajući iza sebe velike dugove, on je pobegao jedne noći kako bi izbegao zatvor.

Njegov deda je osnovao čuvenu zlataru "Vurakis" 1926. godine, a on je odrastao sa snovima i ambicijama da će nastaviti porodičan biznis.

Kako bi istražio mogućnosti izvoza nakita, jedno vreme je kombinovao posao i odmor na Haitiju. Ispostavilo se da je taj put bio odlučan u njegovom životu, gde je upoznao i zaljubio se u crnokosu egzotičnu lepoticu sa divnim očima, Ženevijen Baltazar, ćerku bogatog trgovca.

Par se zaljubio i venčao, a njegova supruga je postala Dženi Vurakis. Žena snažne ličnosti i sposobnosti, oni koji su je poznavali govore o uticaju koji je imala na svog muža, koji ju je konsultovao u svakom poslovnom potezu.

Pričalo se da porodica Vurakis nikada nije volela lepu Dženi i optužili su je da je ubedila Džanisa da 1996. godine napusti Atinu i pobegne u daleki Haiti, uništivši profil, prestiž i ime svoje porodice skandalom koji je izbio.

Dženi međutim nije razumela te stvari. Želela je da živi slobodno i da stvara. Svih ovih godina, kada je i skandal već zaboravljen, većina kamatara i zajmodavaca je bila isplaćena, a par se verovatno nikada nije vratio u Atinu.

Pričalo se da je često putovao u Njujork i Majami, uglavnom poslom u vezi sa trgovinom dragim kamenjem, ali je za stalno prebivalište imao Port-o-Prens. Razorni zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale ponovo je preokrenuo živote Đanisa i Dženi.

U martu 1996. godine u Atini je eksplodirao kanon poznatog i veoma voljenog zlatara Đanisa Vurakisa, iako su to očekivali oni koji su poznavali ljude i stvari na tržištu. Ono što nisu očekivali jeste bekstvo čuvenog zlatara. Bio je to "zlatni" kanon o kome se godinama raspravljalo, pun loših čekova, kredita, lihvara, dijamanata. Jedina stvar koja je bila poznata jeste da je vila koju su Đanis i Dženi iznajmljivali bila prazna, sav nameštaj je konfiskovan, kao i luksuzna prodavnica "Selection Vourakis", koja je svečano otvoreno početkom 1990. Te noći je tekao šampanjac, dok su svetla obasjavala srećan par Đanis i Dženi, koji su već bili u finansijskim problemima.

Priča se da je više od 70 miliona drahmi dato samo za luksuzni kompleks zlatare "Selection Vourakis", zakup je bio blizu dva miliona mesečno, dok je uređenje minimalnog butika po stranim standardima koji je imao i unikatne komade kuće "Tiffany & co" koštali su porodicu Vurakis astronomsku sumu od 150 miliona drahmi.

Finansijski poduhvat koji je trebalo da bude početak kraja za Đanisa Vurakisa, ali ne i za ostale članove dinastije koji su predvideli katastrofu, vrlo brzo napustili posao i briljirali.

Njegov rođak Antonis Vurakis koji je u početku posedovao 40% "Selection Vourakisa" i prodao ga držeći samo istorijsku radnju u Bukureštu. Što se tiče veoma sposobne poslovne žene i sestre Đanisa Vurakisa, Lijane Vurakis, ona je uzela svoj udeo u gotovini i napustila porodične firme Vurakis, usput osnovavši sopstvene, veoma uspešne.

Tada je Đanis Vurakis, sa suprugom Dženi koja je uvek bila pored njega, pokušao da spase situaciju u "Selection Vourakis", u početku prodavši prodavnicu kući Zolotas, na neko vreme kako bi otplatio novac. Ali, nažalost, sreća nije bila na njegovoj strani.

Ponovo počinje da se zadužuje svuda, ali se zelenaši ne šale. Uzimaju dragulje kao zalog i Đanis Vurakis je potpuno izgubio kontrolu, pozajmljujući prema glasinama tog vremena, čak i od svojih zaposlenih.

Njegova poslednja misao pre bekstva je bila da proda svoj posao, ali ga niko ne kupuje. Poverioci mu prete i strahuje za svoj život. Njegova voljena žena pronalazi krajnje utočište.

Spakovali su se i pobegli na Haiti u potrazi za boljim sutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA