Vreme čitanja: oko 3 min.

Dečak (10) uhapšen jer je mokrio na ulici, pošto nije bilo toaleta u blizini: Majka traži izvinjenje i otkaze

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šef policije je u saopštenju na Fejsbuku istakao da je "bila greška u proceni" što su dete odvezli u policijsku stanicu, s obzirom na to da je "majka bila prisutna, kao razumna alternativa"

  • 4
Dečak, policija Foto-Ilustracija: Shutterstock

Jedna majka iz severnog Misisipija traži izvinjenje i otpuštanje nekoliko policajaca u policijskoj upravi Senatobije nakon što su uhapsili njenog desetogodišnjeg sina zbog mokrenja na parkingu.

Majka desetogodišnjaka Kvantaviosa Latonja Ison ispričala je da je 10. avgusta otišla u radnju, a da je njen sin, koji ju je čekao ispred automobila video znak da nema javnih toaleta, pa je odlučio da se "olakša" na privatno vlasništvo u blizini automobila.

Dečaka je primetio policajac koji je prolazio tuda. On se zaustavio i ušao u lokal tražeći dečakovu majku. Majka je rekla da je dečak dobio grdnju zbog svog ponašanja, a da je policajac delovao zadovoljno.

"Rekla sam mu da on zna da treba da se ponaša bolje od toga i da ne dozvoli da mu se to ponovi. Policajac je rekao da sam se dobro ponela kao majka, ali da ne dozvolim da se to ponovi i da dete može da se vrati u automobil", rekla je Ison.

Potom su, kako je ispričala, došla još četiri policajca. Njen sin je potom uhapšen, stavljen u policijsko vozilo i odvezen u stanicu.

Ison je ispričala da je policajac rekao da "mora da preduzme mere".

"Rekao je: 'Da, moram da ga uhapsim. On to ne sme da radi'. Naterao je mog sina da izađe iz auta, rekao mojoj bebi da stavi ruke iza leđa i odveli su ga do patrolnog automobila", dodala je.

S druge strane šef policije Senatobije Ričard Čendler u saopštenju je naveo da detetu tokom incidenta nisu stavljene lisice.

"Policajac je lično bio svedok da je dete počinilo delo u javnosti. To delo bi bilo protivzakonito da je u pitanju odrasla osoba. Majka deteta nije bila prisutna kada se incident dogodio, ali je, kada je locirana, obaveštena o tome da će njeno dete da dobije poziv suda. Policajci su desetogodišnjaka odvezli u policijsku stanicu kako bi popunili papirologiju, a potom je vraćen majci", naveo je Čendler u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Advokat Karlos Mur, koji zastupa porodicu, rekao je za CNN da je Kvantavios optužen na sudu za mlade. Mur je takođe rekao da je dečak držan u ćeliji u policijskoj stanici između 45 minuta i sat vremena.

Ison je na konferenciji za novinare postavila pitanje da li je rasa imala ulogu u incidentu.

"Da li biste belo dete stavili u kavez? Da je u pitanju bilo belo dete, znate šta, policajac se verovatno ne bi ni zaustavio", rekla je.

Šef policije je u saopštenju na Fejsbuku istakao da je "bila greška u proceni" što su dete odvezli u policijsku stanicu, s obzirom na to da je "majka bila prisutna, kao razumna alternativa".

"Odluka policajca je prekršila našu pisanu politiku i bila je u suprotnosti sa našom prethodnom obukom o tome kako da se nosimo sa ovim situacijama. Incident je pokrenuo internu istragu i kao rezultat ove istrage jedan od uključenih policajaca više nije zaposlen, a ostali će biti disciplinski kažnjeni. Takođe ćemo imati obaveznu obuku za maloletnike širom odeljenja, baš kao i svake godine", navedeno je u saopštenju policije.

Porodica deteta i njihov advokat zahtevaju izvinjenje policije, kao i to da šef policije i policajac koji je uhapsio dete budu otpušteni. Takođe, porodica želi da se javno imenuje policajac koji je dete lišio slobode i da optužba protiv dečaka bude povučena.

Skoro mesec dana nakon incidenta Mur je rekao za CNN da je desetogodišnji dečak "izbezumljen i da se plaši policije", kao i da će da počne sa psihološkim savetovanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷😷

    9. septembar 2023 | 11:23

    Eeeee oni hapse decu sto posaju po ulicama, a kod nas policija pisa gde stigne a i ostali gradjani

  • Hogar

    9. septembar 2023 | 11:24

    AMERIKA SVETIONIK DEMOKRATIJE..LJUDSKIH PRAVA HAHAHAHA......HAPSE DETE OD 10 GODINA ZATO STO JE URINIRAO NA PARKINGU JER NIJE BILO WC.. ..HAHAHA ALI TREBA NAPOMENUTI DA SE RADI O CRNCU DA JE BELAC OD TOGA NISTA NEBI BILO..SETIMO SE FLOJDA......HAHAHA AMERIKA SVETIONIK RASIZMA....KRIMINALA..FASIZMA MISLIM DA JE TO BOLJE

  • Boža zemunac

    9. septembar 2023 | 13:50

    Totalne budale. Kerovi mogu da kake i pišaju gde hoće. U Njujorku pacovi rade šta hoće i gde hoće. A oni hapse dete.Ko je tu lud.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA