Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta se zna i ne zna o Danijelu i njegovom bekstvu iz zatvora: Četvorodnevna drama držala Britaniju na nogama

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istraga treba da pokaže da li je bivši vojnik, koji je optužen za terorizam, imao pomoćnika u zatvoru

  • 0
Wandsworth zatvor bekstvo London Daniel Abed Khalife Foto: Tanjug/AP

Potraga za vojnikom optuženim za terorizam poslednja četiri dana bila je udarna vest u britanskim medijima. Danijel Abde Kalif (21) uhapšen je juče, a ova velika akcija na svetlost dana donela je neke manje poznate podatke o ovom slučaju.

Čuveni BBC do tančina je ispratio ovaj slučaj, a mi vam prenosimo njegove najzanimljivije delove koji se tiču bekstva i činjenice o beguncu koji je četiri dana čitavo Ostrvo držao na nogama.

Kako je Kalif pobegao iz zatvora?

Veruje se da se Kalif zakačio za donju stranu kamiona za dostavu hrane dok je napuštao zatvor u sredu ujutro.

Vozila za dostavu koja stignu u zatvor HMP Vandsvort prvo prolaze kroz kapiju za javnu dostavu, a zatim se zaustavljaju u "vazdušnoj komori" pre druge kapije.

To znači da su u bezbednom oboru između spoljašnjeg sveta i zatvora. To je prva lokacija na kojoj može da se izvrši detaljna bezbednosna provera.

Timovi za obezbeđenje su obučeni da pretražuju ispod vozila sa retrovizorima i takođe treba da provere gornji deo vozila i, naravno, unutrašnjost.

Wandsworth zatvor bekstvo London Daniel Abed Khalife Foto: Tanjug/AP

Koliko je velika bila potraga?

Policija je četiri dana tragala za 21-godišnjim Kalifom. Dodatne bezbednosne provere na aerodromima i lukama dovele su do dugih kašnjenja putnika, jer su vlasti verovale da je on možda pokušavao da napusti zemlju.

Policajci su pretražili sve automobilska odmorišta u Evrotunelu i Doveru u slučaju da je pokušao da se tamo skloni.

Ali, kada je Kalif pronađen u subotu ujutro, bio je u Čizviku, u zapadnom Londonu.

Policija je pregledala snimke nadzornih kamera, a policijski helikopter je takođe pretraživao delove zapadnog i jugozapadnog Londona poslednjih dana i noći.

Policija je zatražila pomoć javnosti, objavili su nekoliko fotografija Kalifa i zamolili ljude da pozovu hitnu službu ako ga vide, ali da mu ne prilaze.

Naoružani službenici i policijski psi pretražili su delove zapadnog Londona, dok je policijski čamac patrolirao rekom Temzom.

Policija je zaustavljala i pretraživala vozila i tražila od lokalnog stanovništva da se identifikuju dokumentima.

Kao u TV emisiji

Ovakva bekstva su veoma retka, konstatovao je urednik BBC-a Mark Iston.

Ali zbog načina na koji je ovaj, gotovo hrabri način na koji je Kalif uspeo da pobegne iz zatvora Vandsvort, vladalo je veliko interesovanje javnosti za potragu.

Pomalo je ličilo na epizodu TV emisije "Hunted", u kojoj vlasti pokušavaju da razjasne šta se dogodilo u nekom kriminalnoj istrazi.

Sada su dobili svog čoveka i sada dolazi posao da razrade šta je pošlo naopako u ovom slučaju.

Biće sprovedena istraga o okolnostima, a sekretar ministarstva pravde Aleks Čelk rekao je da želi da zna šta treba da se nauči iz ovog slučaja.

Danijel Kalif, hvatanje begunca Foto: Tanjug/AP

Vremenska linija Kalifovog hapšenja i bekstva

Januar 2022: Kalif je uhapšen i pušten uz kauciju

Januar 2023: Optužen je za terorističke zločine i dan kasnije se pojavio u Vestminsterskom sudu gde mu je određen pritvor

Februar: Predmet je poslat u centralni kriminalni sud Old Bejli i Khalif je prisustvovao kratkom preliminarnom saslušanju

Maj: Kalife je otpušten iz vojske

Jul: Pojavljuje se na sudu na ročištu za izjašnjavanje o krivici, suočavajući se sa dodatnom trećom optužbom prema Zakonu o službenim tajnama. On je negirao sve optužbe i šestonedeljno suđenje zakazano je za novembar na sudu u Vulviču

6. septembar: Kalif je nestao, a na sebi je imao svoju kuvarsku uniformu iz zatvora HMP Vandsvort. Njegov bekstvo zahtevalo je dodatne bezbednosne provere na glavnim transportnim čvorištima

7. septembar: Potraga je nastavljena, dve raskrsnice na M20 su privremeno zatvorene delimično zbog pojačanih bezbednosnih provera

8. septembar: Policija je pretražila Ričmond park u zapadnom Londonu i saopštila da razmatra da li je bekstvo bilo potpomognuto iznutra. Takođe su istraživana i moguće viđenje Kalifa kako hoda ka centru grada Vandsvorta ubrzo nakon bekstva, a policija je ponudila nagradu od 20.000 funti za bilo kakvu informaciju o tome gde se on nalazi

9. septembar: Met policija je saopštila da policajci pretresaju Čizvik u zapadnom Londonu, poručujući građanima da "ostanu na oprezu". Kalife je uhapšen u Čizviku nekoliko sati kasnije

Šta znamo o Danijelu Kalifu?

Evo šta znamo o 21-godišnjaku koji je digao na noge Veliku Britaniju:

  • Kalif je rođen u Vestminsteru 2001. godine, zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom
  • On je Britanac i ima libansko nasleđe po očevoj strani
  • Dok je odrastao, njegov porodični život se odvijao u i oko londonske opštine Kingston na Temzi
  • Pohađao je lokalnu mešovitu sveobuhvatnu školu Tedington sa dobrim rezultatima, i napustio je nakon mature 2018.
  • Školski drug opisao ga je kao normalnog tinejdžera - smešnog, ali ne i lošeg ponašanja
  • Kalife je takođe talentovan trkač
  • Posle škole, pridružio se vojsci i postao redov u Kraljevskom puku za signalizaciju, sa sedištem u MOD Stafford
  • Kalif je trebalo da se suoči sa suđenjem u novembru nakon što se izjasnio da nije kriv za tri krivična dela: dobijanje informacija o pripadnicima oružanih snaga iz Zajedničkog sistema personalne administracije Ministarstva odbrane, prevara o bombi i špijuniranje
  • BBC smatra da se ova poslednja tvrdnja odnosi na Iran

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA