Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimak razornog ciklona koji je iz Grčke stigao u Libiju: Već odneo 150 žrtava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tropski ciklon poneo ime "Danijel"

  • 0
Libija poplave Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ciklon koji je doneo istorijske padavine Grčkoj, premestio se južnije, stigavši do obala Libije na Sredozemnom moru. Prema poslednjim izveštajima, već 150 ljudi izgubilo je život.

Tropski ciklon "Danijel", poprimio je karakteristike uragana. Najjače je pogodio istok zemlje i izazvao velika razaranja.

Prema ranijim najavama meteorologa, očekivalo se da se centar ciklona obruši na Bengazi, drugi po veličini grad u Libiji.

Najavljene su ekstremne kiše, i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i 200; zatim razorne poplave i bujice, jer je reč o polupustinjskim predelima.

U ovim predelima u septembru padne tek pet litara kiše, a tokom godine 200-250 litara, tako da sada postoji mogućnost da u jednom danu padne kiše koliko za godinu dana, pa suvo zemljište neće moći da prihvati ogromne količine vode.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Hava Medya (@havamedyaa)

Pored obilnih padavina, najavljeni su olujni vetrovi jačine preko 100 km/h i veoma visoki talasi. Nakon trajanja od nedelju dana i veoma sporog premeštanja, ciklon će početkom sledeće sedmice išeznuti nad pustinjskim predelima Sahare u blizini granice sa Egiptom, ali će za sobom ostaviti razorne posledice po Grčku i Libiju.

Prema izjavi čelnika Crvenog polumeseca u Bengaziju Kaisa Fakeria, broj mrtvih bi se mogao povećati i na 250, prenosi Tanjug.

U nevremenu su oštećene i kuće i putevi.

Libijske vlasti su proglasile vanrednu situaciju, zatvorile škole i prodavnice i uvele policijski čas od nedelje. Oluja "Danijel" pogodila je libijske gradove Bengazi, Sus, Al Bajdu, Al-Mardž i Dernu. Četiri glavne naftne luke u Libiji zatvorene su od subote uveče na tri dana, rekla su Rojtersu dva naftna inženjera. Premijer privremene vlade u Tripoliju Abdul-Hamid Dbeiba rekao je juče da je naložio državnim agencijama da preduzmu mere za sanaciju štete i pružanje pomoći pogođenima u poplavama u istočnim gradovima.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji saopštila je da prati situaciju i da je spremna da pruži hitnu pomoć stanovništvu pogođenom poplavama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA