Vreme čitanja: oko 6 min.

Steže se obruč oko odbeglog ubice Danila: Policija poručila građanima da ne izlaze napolje jer je naoružan

Vreme čitanja: oko 6 min.

Stanovnici su zamoljeni da ostanu u svojim kućama nakon što je ubica ponovo uočen

  • 1
Danilo Kavalkante Foto: Tanjug/AP

Osuđeni ubica Danilo Kavalkante, koji je pobegao iz zatvora u istočnoj Pensilvaniji pre gotovo dve nedelje, ponovo je primećen u ponedeljak uveče i sada je naoružan, upozorila je policija, pozivajući obližnje stanovnike da ostanu u kući i zaključaju svoja vrata, javlja CNN.

Poslednje viđenje 34-godišnjeg Kavalkantea – prvo prijavljeno od subote – donosi pojačan osećaj opasnosti jer u utorak potraga ulazi u 13. dan.

Begunac je primećen u okrugu Južni Koventri u okrugu Čester, tridesetak kilometara severno od okružnog zatvora iz kog je pobegao, prema hitnom upozorenju koje su zvaničnici okruga Čester u ponedeljak uveče poslali stanovnicima tog područja putem e-pošte i tekstualnih poruka.

"Mole se stanovnici ove oblasti da zaključaju sva spoljna vrata i prozore, obezbede vozila i ostanu u zatvorenom prostoru", navodi se u upozorenju i dodaje da je bilo izveštaja da je begunac u oblasti puteva Ridž, Koventrivil i Dejzi Point "verovatno naoružan".

Danillo Kavalkante, bekstvo iz zatvora u Pensilvaniji Danilo Kavalkante pre nego što se obrijao Foto: Tanjug/AP

Državna policija Pensilvanije je kasnije saopštila na Fejsbuku oko 1.38 ujutro po istočnom vremenu da juri Kavalkantea u gradu Južni Koventri i da je naoružan. U postu se ne navodi kako su znali da je naoružan ili kakvo oružje je imao.

Video iz CNN podružnice WPVI prikazuje masovnu reakciju policije u gradu Južni Koventro tokom noći, sa desetinama patrolnih automobila i oklopnim vozilom koji se približavaju mestu događaja.

Iako je odmah objavljeno nekoliko detalja o viđenju u ponedeljak uveče, to je bio prvi put da su vlasti rekle da bi Kavalkante mogao biti naoružan – iako je više puta opisan kao opasan.

Danilo Kavalkante Kavalkante se obrijao i promenio lični opis Foto: Tanjug/AP

Kavalkante je držan u zatvoru okruga Čester, u ruralnom području oko 50 kilometara zapadno od Filadelfije, nakon što je prošlog meseca osuđen za prvostepeno ubistvo zbog ubistva njegove bivše devojke, 33-godišnje Debore Brandao. On je pobegao iz pritvora 31. avgusta, pokrenuvši višednevnu poteru.

Pre ponedeljka uveče nije prijavljeno da je Kavalkante viđen, sve od vikenda kada su vlasti saopštile da se provukao kroz perimetar policijske pretrage. Policija je navela da je ukrao kombi, promenio izgled i pojavio se u subotu u kućama ljudi koje je poznavao pre mnogo godina, više od 360 kilometara izvan perimetra pretrage. Potom je napustio vozilo u naselju Ist Nantmil i nestao, saopštile su vlasti.

Događaji tokom vikenda pomerili su potragu policije, koja je ranije bila fokusirana na perimetar pretrage koji je uključivao botaničku baštu - samo nekoliko kilometara od zatvora - gde je više puta viđen.

Uprkos promenljivim oblastima pretrage, sva prijavljena viđenja Kavalkantea do sada su se desila u okrugu Čester.

U subotu uveče, Kavalkante se pojavio u gradu Ist Pajklend u kući svog poznanika kojeg je poznavao pre nekoliko godina, rekao je potpukovnik policije Pensilvanije Džordž Bivens na nedeljnoj konferenciji za novinare.

Kamera na vratima snimila je njegov novi izgled na kom je obrijan, ali osoba koju je tražio nije bila kod kuće i nije se sastala s Kavalkanteom, rekao je Bivens.

Kavalkante je potom pokušao da kontaktira još jednog poznanika u obližnjoj oblasti Feniksvila. Ta osoba takođe nije bila kod kuće, ali je pozvala policiju nakon što je jedna stanovnica videla odbeglog zatvorenika, kaže Bivens.

"Potrebna mu je dodatna pomoć. Njemu su potrebni resursi na duge staze, a on ih traži", rekao je Bivens na konferenciji za novinare u ponedeljak popodne.

Dok je Kavalkante do sada uspeo da izbegne stotine policajaca koji ga traže, policija je saopštila da ne veruje da će moći da pređe državne granice.

"Ne verujem da ima resurse da pobegne iz Pensilvanije", rekao je Bivens.

Kako je Kavalkante uspeo da ostane u bekstvu tako dugo

Danilo Kavalkante Spektakularno bekstvo iz zatvora Foto: Tanjug/AP

Kavalkante je napustio zatvor tako što na spektakularan način popeo između dva zida, preskočio ogradu i prešao preko žilet žice, te se uputio u šumu.

Uprkos nekoliko viđenja od tada, policija je saopštila da se suočila s izazovima dok se neuobičajeno duga potraga za Kavalkanteom odužila.

"Mi sprovodimo istrage o beguncima svakog dana u godini širom ovog Komonvelta... većina potraga nisu ovako dugotrajne", rekao je Bivens u ponedeljak.

Većina odbeglih zatvorenika je uhvaćena u roku od 24 sata, a većina njih u krugu od tri kilometra, rekao je glavni analitičar CNN-a za sprovođenje zakona i obaveštajne službe Džon Miler.

Prema Bivensu, izazovi u pronalaženju Kavalkantea su sledeći:

  • Potraga počinje u velikom, gustom šumovitom području sa mnogo mesta za skrivanje.
  • Bilo je teško obezbediti perimetar pretrage, gde je Kavalkante primećen nekoliko puta, jer je imao "masivan" sistem podzemnih tunela, velike drenažne jarke i gustu vegetaciju.
  • Policija je dobila pozive od poznanika sa kojima je Kavalkante pokušao da stupi u kontakt u subotu tek nekoliko sati kasnije.

"Nijedan perimetar nije 100 odsto siguran. To nije zid, nema plafon, nema sve stvari koje biste inače mogli da koristite ako pokušavate da obuzdate nekoga", rekao je Bivens.

Oblast Longvud Gardens, gde su policajci ranije postavili perimetar, bio je poseban izazov, kaže Bivens.

"Imali smo taktičke timove iz više agencija, a čak i tada je bilo problematično pokušati da ga uhvatimo ili ponovo pronađemo", rekao je Bivens. "Šumski pokrivač je tako gust i ima mnoštvo mesta za skrivanje."

Na snimku iz vazduha od 8. septembra prikazani su policajci na konjima na Kenet skveru kako pretražuju travu koja je tako dugačka i gusta da je "progutala" noge konja.

Rane faze potrage u šumi odigrale su se u korist Kavalkantea, rekao je u ponedeljak zamenik za nadzor američke službe maršala Robert Klark.

"Bio je u oblasti od 20 kvadratnih kilometara sa veoma teškim terenom do kojeg je bilo veoma teško doći", rekao je Klark.

Ali u urbanom okruženju, prednost je na strani organa za sprovođenje zakona, rekao je Klark.

"On je igrao tu taktičku skrivalicu u šumi. Sada, verujem da je to prednost za nas jer je on u urbanom okruženju i to rade naši istražitelji", rekao je Klark u ponedeljak.

Hronologija poznatih viđenja Kavalkantea

Pored ubistva Brandao – izbo ju je 38 puta pred njeno dvoje male dece, prema tužiocima – Kavalkante je takođe tražen u slučaju ubistva 2017. u Brazilu, njegovoj rodnoj zemlji, rekao je zvaničnik američke službe maršala.

Državna policija Pensilvanije saopštila je da je prijavljeno više verodostojnih viđenja odbeglog zatvorenika. Evo šta znamo o nekim mestima za koja policija kaže da je Kavalkante bio na njima:

31. avgust: Kavalkante se vidi na snimku zatvorskog nadzora kako beži iz zatvora u okrugu Čester. Na snimku se vidi kako se penje između dva zida u dvorištu za vežbanje - stavlja ruke na jedan zid, a noge na drugi - i kako se pomera iz vida, rekao je v.d. upravnika zatvora Hauard Holand. Kavalkante je zatim pretrčao preko krova, prešao drugu ogradu i prošao kroz žicu, rekao je Holand.

1. septembar: Rajan Dramond, koji živi u gradu u kojem se nalazi zatvor, rekao je da je Kavalkante ušao u njegovu kuću u Pokopsonu i uzeo hranu pre nego što je otišao, izvestio je WPVI, podružnica CNN-a.

2. septembar: Kavalkante je primećen na snimku za nadzor oko četiri kilometra od zatvora, saopštile su vlasti.

4. septembar: Sigurnosna kamera snimila je begunca u Longvud Gardensu, oko pet kilometara od zatvora, saopštile su vlasti.

5. septembar: Jedan stanovnik tog područja je prijavio da je video Kavalkantea u koritu potoka na imanju, rekao je Bivens.

Sreda: Snimak kamere pokazao je Kavalkantea u vrtovima Longvuda ili oko njih, ali su zvaničnici saznali za ovo viđenje tek u četvrtak uveče, prema Bivensu.

Petak: Vlasti su prijavile dva viđenja Kavalkantea u oblasti pretrage. Područje je obuhvatalo vrtove u Longvudu.

Subota: Kavalkante je ukrao kombi i u 21.52 po lokalnom vremenu, otišao je do kuće prvog poznanika gde je viđen na snimku kamere na vratima. Zatim je u 22.07 otišao kući kod drugog starog saradnika u oblasti Feniksvila, prema Bivensu, koji je rekao da su vlasti saznale za viđenja u nedelju oko 00.30.

Nedelja: Ukradeni kombi je pronađen napušten u polju iza štale u gradu Ist Nantmil u 10.40.

Ponedeljak: Policija šalje upozorenje da je Kavalkante primećen u okrugu Južni Koventri u okrugu Čester, "verovatno naoružan".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA