Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 75 birača u SAD misli isto, a to se nikako neće svideti Bajdenu i Trampu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isto mišljenje glasači imaju i po pitanju predsedničke funkcije, kao i senatorske

  • 0
Donald Trump Tramp,  Joe Biden Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Više od tri četvrtine Amerikanaca smatra da bi trebalo da postoji maksimalna starosna granica za izabrane zvaničnike, prema istraživanju CBS News/YouGov, javlja axios.com.

Anketa je sprovedena jer je pažnja na starost političara bila u centru pažnje nakon nekoliko incidenata, uključujući lidera republikanske manjine u Senatu Miča Mekonela, koji se "zaledio" pred novinarima, kao i stalne zabrinutosti oko starosti aktuelnog preedsednika Džozefa Bajdena (star 81 godina, a Donald Tramp 77, op.aut.).

Brojkama: 77 odsto ispitanih reklo je da bi trebalo da postoje "maksimalne starosne granice za izabrane zvaničnike", što znači da "nakon što dostignu određenu starost, ne smeju više da budu na funkciji".

Pokazalo se da je zabrinutost podjednaka kdo članova obe stranke, sa 76 odsto demokrata i 79 odsto republikanaca koji su pozvali na uvođenje maksimalne starosne granice za izabrane zvaničnike.

45 odsto ispitanika je reklo da bi maksimalna starosna granica za izabrane zvaničnike trebalo da bude 70 godina.
 
Ukupno 30 odsto ispitanika je reklo da bi 50 ili 60 godina trebalo da bude maksimalna starost.
 
Samo 18 odsto je reklo da bi 80 godina trebalo da bude maksimalna starosna granica za izabrane zvaničnike.
 
Između redova: Više od polovine misli da je posao predsednika "previše zahtevan za nekoga starijeg od 75 godina", a 38 odsto dogovorilo je sa "zavisi".
Čak 78 odsto se "uglavnom slaže" s izjavom da većina zakonodavaca i izabranih zvaničnika starijih od 75 godina "iskazuje zabrinutost u vezi sa sposobnošću izabranog zvaničnika da obavlja svoj posao", u poređenju sa 22 odsto onih koji se "uglavnom ne slažu".

Još više,odnosno 80 odsto, reklo je da se "uglavnom slaže" da bi zakonodavac ili izabrani zvaničnik stariji od 75 godina "rizikovao da ne bude u kontaktu sa vremenom", a 20 odsto je reklo da se "uglavnom ne slaže" s tim stavom.

Vredi napomenuti da je srednja starost Senata 65, a Predstavničkog doma 57 godina.

Šesnaest senatora ima 75 ili više godina, a 18 je između 74 i 70 godina.

U Domu, američka predstavnika imaju 75 ili više godina, a 42 su između 74 i 70 godina.

Bajden nije jedini izabrani zvaničnik koji je bio deo razgovora o starosnim granicama za političare.

Nedavna anketa Economist/YouGov pokazala je da većina verovatnih glasača misli da Mekonelove godine i zdravlje "ozbiljno ograničavaju njegove poslovne sposobnosti" nakon što je 81-godišnjak imao drugo očigledno "zamrzavanje" u u avgustu.

Anketa UC Berkeley Instituta za vladine studije iz maja 2023. pokazala je da dve trećine glasača Kalifornije smatra da senatorka Dajan Fajnštajn (90) "više nije sposobna za funkciju", iako ispitanici nisu pitani da li su njene godine bile faktor u njihovom odgovoru.

U novoj anketi, više od polovine misli da je posao američkog senatora "previše zahtevan" za nekoga starijeg od 75 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak dronom poplavljenih područja: Više od 10.000 nestalih u poplavama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA