≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neonacisti planirali rasni rat, razgovarali i o napadu na premijerku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvojica osumnjičenih razgovarala su o tome kako bi bilo lako napasti događaj Socijaldemokratske partije u Lahtiju na kojem je trebalo da prisustvuje tadašnja premijerka Sana Marin

  • 1
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

U ponedeljak je u Okružnom sudu Paijat-Hame počelo suđenje Fincima optuženim za zločine sa terorističkom namerom, za koje vlasti tvrde da su motivisane ekstremno desničarskim ideologijama, javlja yle.fi.

Prema rečima tužioca, trojica od četvorice optuženih se suočavaju s različitim optužbama u vezi sa krivičnim delima vatrenog oružja i obučavanjem za izvršenje terorističkog akta. Četvrti osumnjičeni je optužen za posedovanje vatrenog oružja.

Policija je saopštila da su osumnjičeni neonacisti koji su imali za cilj da koriste taktiku ubrzanja da destabilizuju društvo, započnu rasni rat i unaprede svoje krajnje desničarske ciljeve.

Suprotno onome što su vlasti prvobitno sugerisale tokom preliminarne istrage o ovom slučaju, tužilac je rekao da muškarci nisu formalno formirali grupu.

Centralna stvar tužiočevog slučaja je oko vatrenog oružja za koje se optuženi terete za proizvodnju koristeći tehnologiju 3D štampanja — što je navodno bio deo priprema za "rasni rat".

Prema rečima tužioca, 28-godišnji optuženi je pokušao da proizvede, nabavi i podeli delove vatrenog oružja i municiju u terorističke svrhe. Optuženi je priznao da je proizveo dva pištolja i takođe je priznao krivicu za teška krivična dela vezana za vatreno oružje, međutim negirao je da su zločini bili povezani sa terorizmom.

Liste meta i "zezanje"

Između ostalih dokaza, policijska preliminarna istraga pokazala je da su dvojica optuženih razgovarala o mogućnosti napada na događaj Socijaldemokratske partije u gradu Lahti.

Dvojica optuženih, razgovarajući o tome na platformi za razmenu poruka Telegram, podelili su informaciju da će se tadašnja premijerka Sana Marin (SDP) pojaviti na događaju.

Prema saznanjima tokom saslušanja u policiji, jedan od okrivljenih je precizirao da je napad podrazumevao pucnjavu. Jedan od optuženih je, međutim, sugerisao da je diskusija bila "obična šala" o tome kako bi bilo lako izvršiti napad na šefa finske države i da je diskusija bila samo o tome da traže ekstremna iskustva.

S druge strane, osumnjičeni je rekao i da je mogao da ubije Marinovu da je hteo.

Prema rečima tužioca, 28-godišnji osumnjičeni je 26-godišnjem okrivljenom dao pristup oružju na nekoliko dana, a mlađi osumnjičeni je njime pucao u porodično sanduče.

Spisak "levičara"

Jedan od optuženih je primetio da optuženi zapravo nije pokušao da izvrši nijedan napad koji bi bilo kome naneo štetu, čak ni kada je imao priliku za to. Takođe je tokom preliminarne istrage rekao da je u razgovoru na Telegramu izjavio da nije spreman da izvrši rasistička ubistva i rizikuje da dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

Policija je ranije saopštila da su osumnjičeni planirali napade na železnicu i drugu infrastrukturu, a razgovarali su i o planovima za napade na ljude.

Jedan od osumnjičenih je sastavio listu adresa članova Evropskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih pretnji sa sedištem u Helsinkiju.

Glavni osumnjičeni (28) naveo je adrese nekoliko grupa i pojedinaca koji su nazvani "levičari".

Ova lista uključivala je niz udruženja, političkih pojedinaca i drugih subjekata, uključujući kancelariju partije Levi savez u Helsinkiju, alternativni noćni klub Vastavirta u Tampereu i Book Cafe u Turkuu koji vode volonteri.

(Telegraf.rs)

Video: Uhapšen muškarac koji je pucao na Vračaru, ranio jednu osobu i pobegao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA