Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je zatvor u kom bi kaznu mogla da služi medicinska sestra iz pakla koja je ubila 7 beba

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije još uvek potvrđeno gde će Lusi Letbi služiti svoju kaznu, ali je moguće da će početi u zatvoru Bronzfild u Sariju, gde je već boravila ili u Lou Njutonu u Daramu

  • 3
HMP Low Newton, Lucy Letby Foto: HMP Low Newton

Lusi Letbi (33) obmanula je svoje prijatelje, porodicu i pacijente da veruju da je saosećajna medicinska sestra dobrih namera. U stvarnosti, bila je hladnokrvni ubica koji je ubio sedam beba i pokušala da ubije još šest od juna 2015. do juna 2016. godine, piše Mirror.

Sada se suočava sa životom iza rešetaka bez mogućnosti pomilovanja, pošto je postala četvrta žena u Velikoj Britaniji koja je dobila doživotnu kaznu zatvora.

Suđenje je trajalo 10 meseci i za to vreme boravila je u četiri zatvora, ali je nijedan nije pripremio za ono što je usledilo.

Nije još uvek potvrđeno gde će Lusi Letbi služiti svoju kaznu, ali je moguće da će početi u zatvoru Bronzfild u Sariju, gde je već boravila ili u Lou Njutonu u Daramu. Oba zatvora su već "ugošćavala" neke od najozloglašenijih ženskih ubica, ralunajući tu i Rouz Vest.

Bronzfild je najveći ženski zatvor u Evropi, gde je boravila i Rouz Vest pre nego što je premeštena. Trenutno je u njemu Šona Hor, koja je proglašena krivom za smrt Beki Vots 2015. godine i fanatik Al Kaide Rošonara Čodri, koji je izbo laburističkog poslanika Stivena Timsa 2010. godine.

Lou Njuton, zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem, bio je "dom" ženama ubicama Džoani Donahju, Rouz Vest, Bernadet Meknili i majku ubijene bebe Trejsi Koneli.

Nasilje, podmićivanje, seksualne usluge

Bivša zatvorenica Bronzfilda, Sofi Kembel, rekla je da je vreme koje je provela u ženskom zatvoru bilo toliko uznemirujuće da je bila primorana da napiše memoare o tome "Doručak u Bronzfildu". Žena, koja je osuđena zbog napada na policajca, rekla je da su nasilje i podmićivanje bili uobičajeni. Svoju priču je objavila 2020. godine i tada još rekla:

- Veze među ženama cvetaju u zatvoru, a neke zatvorenice pružaju seksualne usluge čuvarima da bi došle do droge ili hrane, i to je bio pravi šok za mene. Užasno je koliko je to normalizovano i često se o tome priča uz šaputanje i ogovaranje. Nasilja ima svuda. Moraš da budeš na oprezu jer situacija može veoma brzo da eskalira. Zato naučiš da usvojiš novi način ponašanja tamo.

Ispričala je da je prisustvovala kada je jednoj zatvorenisi na lice sipana vrela voda.

- Znaš da to možeš da budeš i ti, kažeš nešto pogrešno ili pogledaš u pogrešnu osobu i možeš da budeš ispečen i nikad da ne dobiješ medicinski tretman.

Bila sam blizu žene koja je zapalila svoju decu

Druga bivša zatvorenica Bronzfilda, Frančeska Fatore, koja je bila zatvorena zbog droge, ispričala je da je tokom svog boravka tamo bila premeštena u zaštićeno krilo zatvora, gde je bila blizu Malred Filpot, koja je osuđena zbog paljenja svog doma u kom je poginulo šestoro njene dece i koja je oslobođena 2020. pod novim imenom i pošto je odrobijala polovinu od 17-godišnje kazne. Bila je blizu Džoane Donahju, koja se smatra najopasnijom zatvorenicom u Britaniji pošto je ubila trojicu muškaraca. Ona je dobila doživotnu kaznu.

- Najgore za mene je bilo samopovređivanje i mentalno zdravlje tamo. Čula sam devojke koje vrište cele noći jer su poludele. Vrištale bi od 21 do 6 sati, a to ne možeš osim ako nisi mentalno bolestan. To nije gluma. Vidiš devojke koje izlaze izgrebane po licu.

Stručnjaci kažu da će Lusi Letbi imati "ograničeni status" što znači da postoji najveći rizik i pretnja po javnost. Navodi se da će posebno paziti na nju prvih meseci zbog opasnosti od samoubistva i da će proći najmanje šest meseci pre nego što je integrišu sa drugim zatvorenicama.

Svoj život u zatvoru počeće u bolničkom krilu dok se procenjuje njeno mentalno i fizičko zdravlje, a i kako bi je zaštititli od drugih zatvorenica. Ovo je, navodi se, rutinska procedura.

(Telegraf.rs)

Video: Makedonski zatvorenici iskopali tunel za bekstvo dug 40 metara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA