≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana

  • 6
Nagorno-Karabah Jermenija Azerbejdžan Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžan je počeo "lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa".

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Azerbejdžan je saopštio danas da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabaha i za postavljanje mina okrivio "nelegalne jermenske oružane grupe".

Kako se navodi, četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu postavile mine u Nagorno-Karabahu. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, "nelegalne jermenske oružane grupe" da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku.

Jermeni u Karabahu rekli su da je ta tvrdnja "apsolutno lažna" i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, "humanitarne katastrofe" koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana. Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    19. septembar 2023 | 12:49

    Подршка за браћу ЈЕРМЕНЕ!🇦🇲🇷🇸

  • bl@

    19. septembar 2023 | 12:57

    Samo pokusaj otvaranje drugog fronta prema Rusima koji bi ih mogao skupo kostati....

  • Azeri

    19. septembar 2023 | 16:39

    Su obavestili rusiju o napadu a rusi nisu javili jermeneiji znaci boli ih neka stvar imju preca posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA