≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski vojnici ubijaju svoje drugove za novac? Ukrajinski partizani ih šalju da dižu kamione u vazduh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Partizanski pokret Ukrajinaca i Krimskih Tatara (ATESH) je podzemna gerilska grupa koja se bori protiv Rusije na okupiranoj teritoriji

  • 7
Ruski vojnici Herson Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ruske trupe koje rade sa ukrajinskom partizanskom grupom kao dvostruki agenti ubijaju svoje vojnike u zamenu za gotovinu i šansu da žive u inostranstvu, objavio je u ponedeljak Kyiv Post.

Partizanski pokret Ukrajinaca i Krimskih Tatara (ATESH) - podzemna gerilska grupa koja se bori protiv Rusije na okupiranoj teritoriji - poslao je ruskog vojnika da digne u vazduh dva kamiona u vojnoj bazi u okupiranom gradu Heničesku, u Hersonskoj oblasti prošle nedelje, rekao je portparol.

Vojnik, koji nije imenovan, stavio je 10 kilograma eksploziva između kamiona, a zatim ih detonirao dok su se trupe ukrcavale u vozila, rekao je portparol.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

Planiranje operacije trajalo je više od mesec dana, a ruski vojnik je prethodno prikupio informacije o lokaciji kamiona i trupa, dodaju oni.

Sve veći broj ruskih vojnika sarađuje sa ukrajinskim partizanima i zauzvrat "pristaje na saradnju radi materijalne koristi i mogućnosti odlaska u Ukrajinu i EU", rekao je portparol za medij.

Ruski vojnik koji je učestvovao u napadu na vojnu bazu od tada je "uspešno napustio" to područje i "donose se odluke o njegovom prebacivanju na teritoriju koju kontroliše Ukrajina", dodaju oni.

Gerilska grupa je takođe o operaciji saopštila na Telegramu.

"Rezultat: uništena su dva kamiona sa osobljem", preneo je Kyiv post.

Nejasno je koliko je ljudi poginulo, ali ATESH je za Kyiv Post rekao da je većina vojnika u dva kamiona umrla odmah, a četvorica su u bolnici u teškom stanju.

Napad je deo većeg plana Ukrajine da povrati Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

ATESH je osnovan u septembru prošle godine sa ciljem da izvrši akte sabotaže iz redova ruske vojske, preneo je Guardian.

Do ovih navoda došlo je nekoliko dana nakon što je ATESH takođe tvrdio da je ukrajinski razorni napad na brodogradilište na Krimu, koji je oštetio rusku podmornicu i brod za sletanje, delimično izvršen uz pomoć drugog ruskog dvostrukog agenta.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA