Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska novinarka uhapšena jer je objavila priču o ulozi Pariza u ubistvima civila

Vreme čitanja: oko 1 min.

U njenoj priči iz 2021. korišćeni su poverljivi dokumenti kako bi se dokazalo da su egipatske vlasti koristile francuske obaveštajne podatke za bombardovanje i ubijanje krijumčara na egipatsko-libijskoj granici između 2016. i 2018. godine

  • 1
Arijana Lavrile Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Francuska policija privela je novinarku Arijanu Lavrile zbog njene priče iz 2021. u kojoj se navodi da je Egipat koristio francuske obaveštajne službe za ciljanje i ubijanje civila, piše BBC.

Policija je juče pretražila novinarkinu kuću i kasnije je privela. Njen advokat potvrdio je da je Lavrile ispitana u sklopu istrage o ugrožavanju nacionalne bezbednosti.

"Amnesty International France" osudio je hapšenje. "Veoma smo zabrinuti. Pritvaranje novinarke zbog obavljanja posla, štaviše, zbog otkrivanja informacija od javnog interesa, moglo bi predstavljati pretnju slobodi medija i poverljivosti izvora", poručila je Katja Ru iz "Amnestyja".

Lavrile navodno ispituju policijski službenici francuske obaveštajne službe - Generalne uprave za unutrašnju bezbednost. U njenoj priči iz 2021. korišćeni su poverljivi dokumenti kako bi se dokazalo da su egipatske vlasti koristile francuske obaveštajne podatke za bombardovanje i ubijanje krijumčara na egipatsko-libijskoj granici između 2016. i 2018. godine, piše BBC.

Prema izveštaju, francuske snage bile su umešane u "najmanje 19 bombaških napada" na civile. Priču je objavio "Disclose", francuska stranica istraživačkog novinarstva. "Disclose" tvrdi da je osoblje u "nekoliko vojnih odela" konstantno informisalo francuske vlasti o razvoju događaja, uključujući predsednike Fransoa Olanda i Emanuela Makrona, ali da su njihove zabrinutosti ignorisane.

U vreme objave "Disclose" je priznao da izveštaj uključuje tajne od nacionalne bezbednosti, ali je objasnio da ih deli "u ime temeljnog načela demokratije: prava na informacije". "Pojam 'klasifikovanih podataka' ne može se koristiti za zaštitu kampanje proizvoljnih pogubljenja protiv civila", dodali su.

Priznali su da objavom izveštaja svesno preuzimaju rizik "kršenja zakona". Nakon što su članci objavljeni, francusko ministarstvo oružanih snaga podnelo je pravnu tužbu zbog "kršenja tajni nacionalne odbrane". Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je na oslobađanje novinarke, zatražio da se obustave sve krivične istrage protiv nje i rekao da bi policija trebalo da se suzdrži od ispitivanja o njenim izvorima.

(Telegraf.rs)

Video: Tot: Pronađeni lavić je i dalje u veoma lošem stanju, izgladneo i dehidriran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA