• 8

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bes na ulicama Jerevana, spominje se izdaja, cepaju se ruski pasoši: "Vladimire Vladimiroviču!"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je u poslednje vreme javno optuživao Rusiju da ne čini dovoljno da podrži njegovu zemlju

 • 8
Jerevan, Jermenija, demonstracije zbog Nagorno-Karabaha

Foto: Tanjug/AP

Hiljade demonstranata okupilo se na Trgu Republike u jermenskom glavnom gradu Jerevanu kako bi od vlade zatražili da podrži etničke Jermene u Nagorno-Karabahu, nakon što je Azerbajdžan prisilio taj otcepljeni region na predaju, piše "Jutarnji".

Mnogi su mahali zastavama Nagorno-Karabaha, bilo je i tučne s policijom, a neki demonstranti bacali su flaše i kamenje na premijerovu kancelariju na trgu.

Interventna policija blokirala je pristup vladinim kancelarijama, a u blizini trga parkirani su vojni kamioni i raspoređene su jake snage bezbednosti.

Samvel Sargsian (21), student na Univerzitetu za pozorište i film u Jerevanu, koji je rođen u glavnom gradu Karabaha, poznatom Jermenima kao Stepanakert, a Azerima kao Kankendi, rekao je da je "potrebno da se Jermenija pridruži Nagorno-Karabakhu i bori".

"Jermeni ne mogu prihvatiti drugu zemlju, drugu veru. Zašto bismo? Zašto bi Jermenija trebalo da da deo sebe drugom narodu? Ako izgubimo Nagorno-Karabah, gubimo Jermeniju. Jer će sledeći korak biti Jermenija", kazao je Sargsian koji je u rukama držao zastavu Nagorno-Karabaha.

Drugi demonstrant, Kačatur Kobeljan, rekao je da je "stvarno šokiran agresijom Azerbajdžana na Nagorno-Karabah".

"Mislim da su UN, SAD i Rusija igrači koji bi mogli nešto da učine, ali stvarno sam jako razočaran i ne vidim nikakvu nadu povezanu s ovim rešenjem."

Azerbajdžan je saopštio da želi "glatki proces reintegracije" karabaških Jermena i odbacio jermenske optužbe da želi "etnički čist" region.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan, koji je izgubio Drugi karabaški rat od Azerbajdžana 2020. godine, ali je ipak dobio reizbor nekoliko meseci kasnije, suočio se s pozivima demonstranata na ostavku.

Deo njih Pašinjana je prozivalo izdajnikom, a deo je besan što Rusija, koja je na području zastupljena mirotvornim snagama, nije uspela da zaustavi poraz.

"Nikol je izdajnik!", vikali su neki okupljeni, a jedan od demonstranata u blizini ruske ambasade pocepao je ruski pasoš uzvikujući slogane protiv Rusije.

"Nadamo se da će otići. Bolje je da vođa koji je izgubio rat ode nego da ostane", rekao je 32-godišnji inženjer Harut.

Rekao je da poraz boli još više kada se uzme u obzir koliko su se dugo Jermeni borili za Gorski Karabah.

"Borili smo se za to 30 godina, više od 30 godina i sada je sve to uzalud."

Opozicioni političari održali su govore na pozornici kritikujući Pašinjana, koji je preuzeo vlast u revoluciji 2018. kada se obraćao pristalicama na istom tom trgu.

Jerevan, Jermenija, demonstracije zbog Nagorno-Karabaha

Foto: Tanjug/AP

Pogoršani odnosi s Rusijom

Pašinjan je u poslednje vreme javno optuživao Rusiju da ne čini dovoljno da podrži Jermeniju, a kriza u Nagorno-Karabahu nastala usred naglog pogoršanja odnosa između istorijskih saveznika Jermenije i Rusije pojačana je ponekad zapaljivim komentarima istaknutih pojedinaca u Moskvi.

Pašinjan i drugi zvaničnici u Jerevanu optužili su Rusiju da nije ispunila svoje bezbednosne obaveze prema Jermeniji, nakon što su azerbejdžanske snage pokrenule ono što su nazvale "antiterorističkim" operacijama protiv etničke jermenske zajednice u Nagorno-Karabahu, pre prekida vatre koji je dogovoren u sredu.

Pašinjan je kritikovao Rusiju jer ga nije upozorila na vojne planove Azerbejdžana, rekavši da je "čudno i zbunjujuće" da njegova vlada nije primila "nikakvu informaciju od ruskih partnera o toj operaciji".

Jermenija je decenijama verovala Rusiji da će delovati kao njen jedini garant bezbednosti, ali je nedavno postala frustrirana "nedelotvornošću ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu". Rusiju su zauzvrat razljutili pokušaji Jermenije da stvori nova međunarodna partnerstva, nedavno kroz održavanje zajedničkih vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama.

Sekretar Jermenskog veća bezbednosti Armen Grigorian optužio je ruske mirovne snage da nisu uspele da zaštite Nagorno-Karabah od azerbejdžanske agresije.

Kremlj je odbacio kritike Jermenije na račun ruskog mirovnog kontingenta i saopštio da su takve optužbe protiv Rusije neutemeljene.

Veze između Moskve i Jerevana već su neko vreme slabe, ali su se poslednjih sedmica znatno pogoršale. Ranije ovog meseca Jermenija je prvi put poslala humanitarnu pomoć Ukrajini, a Pašinjanova supruga Ana Hakobian službeno je posetila Kijev.

"Pretvorićemo Karabah u raj"

U međuvremenu, Azerbejdžan je objavio da je zaustavio vojna dejstva u Nagorno-Karabahu nakon što su uspesi na bojnom polju primorali jermenske separatističke snage da pristanu na prekid vatre kojim će se taj region vratiti pod potpunu kontrolu Bakua.

U sklopu sporazuma koji su predstavili Azerbejdžan i rusko ministarstvo obrane, zastupljeno na području sa svojim snagama, separatisti će se razoružati i raspustiti. Pregovori o budućnosti etničkih Jermena koji tamo žive počeće u četvrtak, a prekid vatre je stupio na snagu u sredu u 13 sati po lokalnom vremenu.

Jerevan, Jermenija, demonstracije zbog Nagorno-Karabaha

Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u govoru naciji u sredu uveče rekao je da je Baku "čeličnom šakom" vratio suverenitet nad Nagorno-Karabahom te da su jermenske snage započele predaju naoružanja i napuštanje regiona.

Alijev tvrdi da će Jermeni u Karabahu moći da učestvuju na azerbejdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sistemu te da će moći slobodno da praktikuju svoju hrićansku veru u toj većinski muslimanskoj državi.

"Pretvorićemo Karabah u raj", najavio je Alijev, predstavljajući sebe kao čoveka od reči.

Karabah, gorska regija na južnom Kavkazu, međunarodno je priznata kao deo Azerbejdžana, ali delovima tog područja su od početka sukoba početkom devedesetih vladale separatističke jermenske snage.

Jermeni tvrde da to područje, kojeg nazivaju Arcah, istorijski pripada njima.

Jerevan, Jermenija, demonstracije zbog Nagorno-Karabaha

Foto: Tanjug/AP

Zabrinuti za svoju budućnost, hiljade Jermena u sredu je stiglo na aerodrom u Stepanakertu, prestolnici Karabaha. Ostali su utočište pronašli među ruskim mirotvorcima.

Baku tvrdi da će integrirati 120.000 Jermena Nagorno-Karabaha, ali oni su skeptični jer je područje bilo poprište dva rata od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a Jerevan je optuživao Azerbejdžan za pokušaj etničkog čišćenja.

Vojna pobeda brojčano nadmoćnijih Azera nad separatistima mogla bi izazvati političke turbulencije u susednoj Jermeniji u kojoj je deo javnosti ljut jer Jerevan nije uspeo da zaštiti njihove sunarodnike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Qwerty

  21. septembar 2023 | 08:22

  Hahaha kakve veze ima Vladimir sa predajom Pasanjina tj prodajom? Neka traze pomoc od onih sa kojima su izvodili vojne vezbe pre neki dan.

 • Bl@

  21. septembar 2023 | 09:23

  Dovro ste vi i prosli. Gutate orst Rusijinu oko okrecuci se zapadu i NATO - u i Evropskim integracijama. Ja cu te braniti a ti mi dovodis zapadnu vojsku na granicu...

 • Bat

  21. septembar 2023 | 06:18

  Nije vama kriva Rusija već vi sami! Vi ste prvi okrenuli leđa Rusiji i krenuli u savez sa SAD pa vidimo kako ste prošli. Dje su sad da vas odbrane Amerikanci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA