Vreme čitanja: oko 1 min.

U Ukrajini usvojena nova pravopisna pravila kojima se omalovažava Rusija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komisija je saopštila da je odluku donela nakon što je razmotrila žalbe potpredsednika ukrajinske vlade Irine Vereščuk i zvanična pisma Instituta za ukrajinski jezik i Instituta za lingvistiku Nacionalne akademije nauka Ukrajine

  • 6
Moskva grad Foto: Shutterstock

Ukrajinska nacionalna komisija za standardizaciju državnog jezika odlučila je da se pisanje vlastitih imenica kao što su "Rusija" i "Moskva" malim slovima u nezvaničnim dokumentima više neće smatrati greškom.

Komisija je saopštila da je odluku donela nakon što je razmotrila žalbe potpredsednika ukrajinske vlade Irine Vereščuk i zvanična pisma Instituta za ukrajinski jezik i Instituta za lingvistiku Nacionalne akademije nauka Ukrajine.

Od sada, pisanje malim slovima reči kao što su "Ruska Federacija", "Rusija", "Moskva", "Moskovsko kraljevstvo", "Rusko carstvo" i "Državna duma Ruske Federacije", neće biti "odstupanje od norme ukrajinskog jezika u tekstovima nezvanične prirode", saopštila je komisija, prenosi "Politiko".

Mnogi Ukrajinci, posebno na društvenim mrežama, već su koristili mala slova kada su pominjali Rusiju, još od početka invazije Kremlja na tu zemlju u februaru 2022.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tot: Pronađeni lavić je i dalje u veoma lošem stanju, izgladneo i dehidriran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    23. septembar 2023 | 07:29

    Aaa,udri Vladimire Vladimirovicu ove naciste na kvadrat!

  • Veran

    23. septembar 2023 | 07:11

    Pa ovo je cirkus. Možete i crtati. Jel se to vraćaju u kameno doba?

  • Rada

    23. septembar 2023 | 07:09

    Gos. koliko je to sve dokono i bolesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA