Vreme čitanja: oko 6 min.

Otkriveno koliko je zlata i novca pronađeno u kući senatora optuženog za korupciju

Vreme čitanja: oko 6 min.

Senator Menendez, supruga optužena za mito dok je istraga pronašla 100.000 dolara u zlatnim polugama, kažu tužioci

  • 1
Senator Bob Menendetz, zaplenjeno zlato i novac Foto: Tanjug/AP

Senator Bob Menendez optužen je u petak da je tajno pomagao autoritarnom režimu Egipta i pokušao da osujeti krivično gonjenje prijatelja u zamenu za zlatne poluge i gotovinu, otkrili su tužioci iz optužnice za korupciju koja ga tereti da koristi svoj uticaj na spoljne poslove za ličnu korist, javlja AP.

Optužnica, druga u osam godina protiv moćnog 69-godišnjeg demokrate iz Nju Džersija, navodi protivzakonito mešanje Menendezovih profesionalnih obaveza kao predsednika Senatskog odbora za spoljne poslove radi unapređenja prioriteta SAD i njegovih privatnih interesa u negovanju odnosa sa bogatim biznismenima.

Optužnica — koja dolazi godinama nakon što je raniji krivični postupak protiv Menendeza okončan sa porotom — takođe tereti senatorovu suprugu i trojicu biznismena iz Nju Džersija za koje vlasti kažu da su obasuli par novcem, zlatom i luksuznim automobilom u zamenu za njegove postupke u njihovo ime.

Uticaj na tužioca

Menendez je takođe optužen da je pokušao da izbaci iz koloseka krivični postupak protiv jednog od biznismena tako što je insistirao na postavljanju Filipa R. Selingera za američkog tužioca za Nju Džersi jer je Menendez verovao da može uticati na Selingera. Tužioci kažu da je on takođe pokušao da iskoristi svoju poziciju moći da pokuša da se umeša u odvojenu istragu kancelarije državnog tužioca Nju Džersija.

Vlasti su u Menendezovoj kući pronašle zlatne poluge vredne više od 100.000 dolara i 480.000 dolara u gotovini - veći deo sakriven u ormarima, odeći i sefovima, kažu tužioci. Fotografije uključene u optužnicu pokazuju gotovinu koja je bila stavljena u koverte pronađene u jaknama sa Menendezovim imenom. Vlasti su pronašle Menendezovu pretragu na Guglu "koliko vredi jedan kilogram zlata" i DNK jednog od njegovih suoptuženika na koverti u Menendezovom domu ispunjenoj hiljadama dolara gotovine.

Tužioci navode da je Menendez preduzeo višestruke akcije u korist Egipta uprkos zabrinutosti vlade SAD u vezi sa stanjem ljudskih prava u toj zemlji koja je poslednjih godina navela Kongres da uvede ograničenja za pomoć Egiptu. Njegovi koraci uključuju pisanje pisma kolegama senatorima u kojem ih ohrabruje da ukinu 300 miliona dolara pomoći Egiptu, kao i prenošenje tajnih informacija egipatskim zvaničnicima o vojnim pitanjima, navodi se u optužnici.

Nastavlja sa "normalnim radom"

Menendez je u saopštenju poslatom mejlom optužio tužioce da pogrešno predstavljaju "normalan rad kongresne kancelarije".

"Godinama su snage iza kulisa više puta pokušavale da ućutkaju moj glas i iskopaju moj politički grob", rekao je Menendez. "Od kada je ova istraga procurela pre skoro godinu dana, postojala je aktivna kampanja klevetanja anonimnih izvora i insinuacija kako bi se stvorila atmosfera neprikladnosti tamo gde je nema."

On je rekao da je lažno optužen za primanje mita i da ga to "neće odvlačiti" od posla u Senatu.

Dejvid Šertler, advokat Menendezove supruge Nadin, rekao je da ona "poriče bilo kakvo kriminalno ponašanje i da će oštro osporiti ove optužbe na sudu".

Čini se da je Menendez prvi senator u američkoj istoriji koji je optužen za dve nepovezane krivične stvari, prema istorijskoj kancelariji Senata. On se suočava sa ponovnim izborom sledeće godine u pokušaju da produži svoju trodecenijsku karijeru u Vašingtonu, pošto demokrate imaju tesnu većinu u Senatu.

Mutne radnje

Egipat je dugo bio najveći primalac pomoći američke vlade - više od milijardu dolara godišnje - zahvaljujući preovlađujućim interesima američke nacionalne bezbednosti u regionu, ali taj odnos je testiran zabrinutošću zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Kao predsednik Komiteta za spoljne poslove, Menendez ima uticaj na odluke izvršne vlasti o vojnoj potrošnji i pomoći stranim zemljama, uključujući Egipat, kao i mogućnost da preporuči "zadržavanje" finansiranja koje Stejt department istorijski poštuje.

Tužioci navode da su Menendez i njegova supruga primili stotine hiljada dolara mita od tri poslovna saradnika - Vaela Hane, Hozea Uribea i Freda Daibesa. Iskoristio je svoj uticaj da podstakne imenovanje Selingera za američkog tužioca jer je verovao da može uticati na Selingera da zaštiti Daibesa, dugogodišnjeg prijatelja i istaknutog developera iz Nju Džersija koji se suočio sa krivičnim gonjenjem, rekli su tužioci. Sellinger nije optužen ni za kakve prekršaje.

Bela kuća je odbila da komentariše optužnicu, uključujući Bajdenovu nominaciju Selingera, i uputila je sva pitanja Ministarstvu pravde.

Na zahteve za komentar od advokata Daibesa, Hane i Uribea nije odmah odgovoreno.

Lobiranje

U aprilu 2020. godine, ubrzo nakon sastanka s egipatskim zvaničnikom, kako navode vlasti, Menendez je lobirao kod tadašnjeg državnog sekretara Majka Pompea da poveća američko angažovanje u zaustavljenim pregovorima koji uključuju Egipat, Etiopiju i Sudan o izgradnji brane na reci Nil, što je ključno pitanje za Egipat.

Odvojeno, nakon što je Menendez pozvao vladinog zvaničnika u vezi s istragom Uribeovog saradnika, Uribe i Hana su radili na tome da senatorovoj supruzi obezbede "Mercedes-Benc kabriolet". U optužnici se navodi da je nakon što je transakcija završena, Nadin Menendez poslala poruku svom mužu u kojoj kaže: "Čestitamo, mon amour de la vie, mi smo ponosni vlasnici 'Mercedesa' iz 2019.", sa emotikonom u obliku srca.

Sada kada je optužen, Menendez će morati da se povuče sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove, prema pravilima demokratskog kluba Senata. Nejasno je da li će ga i lider većine u Senatu Čak Šumer pozvati da napusti komitet ili da podnese ostavku na mesto.

Prva optužnica

Prvi put kada je Menendez optužen, optužen je da je koristio svoj politički uticaj kako bi pomogao oftalmologu na Floridi koji ga je davirao bogatio poklonima i prilozima za kampanju. Menendez je optužen da je vršio pritisak na vladine zvaničnike da reše spor oko naplate "Medicare"-a u korist prijatelja - dr Salomona Melgena - obezbeđujući vize za doktorove devojke i pomagao u zaštiti ugovora koji je lekar morao da obezbedi opremu za proveru luke u Dominikansku Republiku.

Menendez je uvek tvrdio da je nevin, a tužioci su odustali od slučaja nakon što je porota zašla u ćorsokak u novembru 2017. po optužbama koje uključuju mito, prevaru i zaveru, a sudija je odbacio neke tačke optu#nice.

Sin kubanskih imigranata, Menendez je neprekidno obavljao javnu funkciju od 1986. godine, kada je izabran za gradonačelnika Union Sitija u Nju Džersiju. Bio je državni zakonodavac i proveo je 14 godina u Predstavničkom domu SAD. Guverner Džon Korzin je 2006. imenovao Menendeza na mestu u Senatu koje je napustio kada je postao guverner.

Nove optužbe

Nove optužbe su usledile nakon višegodišnje istrage koja je ispitivala, između ostalog, poslove biznismena iz Nju Džersija - prijatelja Menendezove supruge - koji je obezbedio isključivo ovlašćenje egipatske vlade da potvrdi da meso uvezeno u tu zemlju ispunjava islamske prehrambene zahteve. Istražitelji su takođe postavljali pitanja o interakcijama porodice Menendez sa programerom iz Nju Džersija.

Menendez je prvi put javno obelodanio da je bio predmet nove federalne istrage prošlog oktobra.

Savezni agenti su 2019. zaplenili elektronske uređaje i zapise iz kancelarija IS EG Halal, kompanije iz Nju Džersija koju je egipatska vlada imenovala kao jedinu kompaniju koja potvrđuje da uvezeno meso ispunjava verske zahteve.

Ova oznaka je iznenadila američke poljoprivredne zvaničnike. Ranije je nekoliko drugih kompanija radilo tu sertifikaciju, ali su ih egipatski zvaničnici poljoprivrede odbacili u korist IS EG Halal, koji nije imao prethodnog iskustva u ovoj oblasti.

Promena

Promena se dogodila iste godine kada se Menendez verio za svoju ženu, poznanicu vlasnice nove kompanije za halal sertifikaciju, Hane, iz Edžvotera, Nju Džersi.

Podaci pokazuju da se njegova sadašnja supruga borila sa oduzimanjem imovine u okrugu Bergen 2018. Kada su se ona i Menendez verili, počeo je period finansijskog preokreta za Nadin Menendez.

U roku od nekoliko nedelja osnovala je preduzeće Strategic International Business Consultants LLC, prema državnim podacima. Njen slučaj je ubrzo nakon toga odbačen. Sledeće godine, njena imovina je uključivala zlatne poluge u vrednosti između 100.000 i 250.000 dolara, prema obrascu za obelodanjivanje Senata koji je izmenio Menendez u martu 2022.

Između aprila i juna 2022. godine par je unovčio bar deo svojih zaliha plemenitih metala, pokazuju forme, prodavši zlatne poluge u vrednosti između 200.000 i 400.000 dolara, dok je zadržao najmanje 250.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. septembar 2023 | 07:47

    Koliko takvih ima i u Hagu koji su oslobađaju zločince uprkos mnogih dokaza i svedočenja... Previše korupcije zbog koji mnogi ispaštaju i legalno lobiranje gde se od zločinca pravi žrtva i obratno...gde prikažu iskrivljenu stvarnost koja ovisi od količine uplaćenog novca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA