• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskočio je iz aviona očekujući standardan provod, a onda je poginuo na jeziv način: Tragedija u Francuskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Optuženi Alen C, radnik lokalne padobranske škole, mogao bi se suočiti sa 12-mesečnom uslovnom kaznom koju preporučuju tužioci, navodi se u saopštenju

  • 1
Wingsuit skok skakanje padobranom

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nekoliko sekundi nakon što je skočio iz aviona iznad južnog francuskog sela, letača Nikolasa Galija udarilo je levo krilo aviona, rrečeno je u utorak u sud u Montobanu, javlja "Insider".

Od siline udarca Galiju, 40-godišnjem inženjeru aeronautike i padobranskom veteranu, bukvalno je odrubljena glava na visini od oko 4.400 metara, rekli su istražitelji.

Jezivi incident u julu 2018. bio je centar suđenja za ubistvo iz nehata protiv Alena C, pilota jednomotornog aviona, izvestio je francuski izdanje BFMTV.

Optuženi Alen C, radnik lokalne padobranske škole, mogao bi se suočiti sa 12-mesečnom uslovnom kaznom koju preporučuju tužioci, navodi se u saopštenju.

Njegov avion je prevozio Galija, drugog letača sa letećim odelom sa krilima za takozvane "bejz skokove" i nekoliko padobranaca iznad regiona Bulok-en-Kersi, prema izveštaju Kancelarije za istragu nesreća civilnog vazduhoplovstva u koje je uvid imao "Insider".

Nakon što je ispustio svoje putnike, Alen C. je počeo brzo da se spušta, rečeno je na sudu.

Kako se avion spuštao, dva letača u krilima su završila svoje slobodne padove i počela da klize kroz vazduh u svojim odelima, prema izveštaju.

Tada je letelica sustigla Galija i udarila ga, ubivši inženjera i izazvavši aktiviranje njegovog padobrana za hitne slučajeve, prema istražiteljima.

Kamera postavljena na kacigu drugog letača snimila je sudar, a zvaničnici su rekli da su koristili snimak u svojoj istrazi.

Alen C. je rekao istražiteljima da je izgubio iz vida Galija i njegovog kolegu letača nakon što su skočili, ali je rekao da je to normalno i da je skrenuo avion sa mesta gde je pretpostavio da će biti njihove putanje.

Pilota i dvojica letača nisu međusobno razgovarali o svojim planiranim putanjama, izvestio je BFMTV sa sudskih ročišta u utorak.

"U poređenju sa padobrancima koji su u slobodnom padu, komplikovanije je s ovima koji idu više u pravoj liniji", rekao je Alen C. pred sudom u Montaubanu. "Ne spuštaju se mnogo i mogu biti u sukobu sa letelicom."

On je rekao da je očekivao da će Gali biti severnije i da letač nije pratio "očekivani kurs i nikada nije trebalo da bude na tom kursu."

Tužioci se nisu složili i tvrdili su da se Gali pridržavao odgovarajućih procedura. "Žrtva je bila jedina koja je poštovala pravila bez nemara", rekla je tužiteljka Žan Reganjon.

Alain C. je rekao da odgovornost za smrt Galija nije bila njegova.

"Mislim da je moja putanja leta imala smisla. Ovo je bila tragedija mog života, ali ja nisam kriv", rekao je on.

Ali, takođe je utvrđeno da je prekršio propise tokom leta 2018. Njegova letačka dozvola je u to vreme nosila medicinsko ograničenje koje mu je zabranjivalo da leti sam, prema izveštaju o istrazi biroa za vazdušne nesreće.

Alain C. je priznao sudu da je njegova dozvola bila nevažeća za let tog dana.

Njegov poslodavac, Škola padobranstva Midi-Pirenees, takođe se suočava sa kaznom od 10.600 dolara zbog optužbi da nije proverila licencu Alana C.

Predsednica škole padobranstva Izabel Dešam rekla je sudu da su bezbednosne mere škole pooštrene.

Advokat padobranske škole Midi-Pirenees nije odmah odgovorio na zahtev za komentar poslat van redovnog radnog vremena.

Izricanje presude zakazano je za 21. novembar.

(Telegraf.rs)

Video: Blanik kup: Rekordan broj jedrilica nad Trstenikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skakac

    24. septembar 2023 | 04:13

    Kakav padobran. Ja sam jednom skočio sa bandži dzampa na Adi i srce mi stalo dva meseca sam se oporavljao,od tada sam prestao i da rastem bojim se visine i zbog čega zbog ekipe koja mi je tapsala i rekla kako sam luuuud. Ma daj a ja sve šlogiran ćopam od straha i vičem super brate hoću još. Sve zbog aplauza i sisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA