Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedska u škole vraća štampane knjige i vežbanje rukopisa: Čitanje kod dece drastično pogoršano zbog tableta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako učenici ove države, u odnosu na učenike ostatka Evrope, imaju iznadprosečne rezultate u čitanju, utvrđeno je da je od 2016. do 2021. došlo do pogoršanja čitalačke pismenosti

  • 2
Učionica nastavnica učiteljica Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Mnogi švedski prosvetni radnici u novoj školskoj godini naglasak su stavili na štampane knjige, tiho čitanje i vežbanje rukopisa. Manje će insistirati na korištenju tableta, korištenju interneta i veštini pisanja na računaru, prenosi AP.

Povratak na tradicionalni način učenja je odgovor na pitanje političara i stručnjaka da li je hiperdigitalizovani pristup u obrazovanju, uključujući uvođenje tableta u vrtiće, uzrokovao nedostatak osnovnih veština.

Ministarka obrazovanja Lota Edholm, koja je ministarsku dužnost u vladi desnog centra preuzela pre 11 meseci, bila je jedan od najvećih kritičara sveopšteg prihvatanja tehnologije.

"Švedskim učenicima je potrebno više udžbenika. Štampane knjige su važne za učenje", izjavila je Edholm u martu ove godine.

Prošli mesec je najavila da vlada namerava da poništi odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji budu obavezni u predškolskim ustanovama. Osim toga, planira da ukine digitalno učenje za decu mlađu od šest godina.

Iako učenici ove države, u odnosu na učenike ostatka Evrope, imaju iznadprosečne rezultate u čitanju, utvrđeno je da je od 2016. do 2021. došlo do pogoršanja čitalačke pismenosti.

Pretpostavlja se da je to posledica pandemije koronavirusa, povećanja broja učenika, dece doseljenika kojima švedski nije maternji jezik i prekomerne upotrebe digitalnih uređaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    23. septembar 2023 | 10:11

    Тако то изгледа кад се усвајају амерички стандарди - сви неписмени, али послушни.

  • Sanja

    23. septembar 2023 | 10:10

    Komunalna škola u svedskoj je katastrofa!!! Većina roditelja žele da upišu svoju decu u privatne škole, a one su već pune i dugo se čeka na red!! Nije problem samo zbog tableta već je celi školski sistem upropašćenj!! Švedska nije ono sto je nekad bila, poznata po stabilnosti i sigurnosti!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA