Vreme čitanja: oko 1 min.

Civili iz Nagorno-Karabaha pristižu u Jermeniju: Ne žele život pod azerbejdžanskom vlašću

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za ceo civilizovani svet"

  • 8
Jermenija Kornidzor izbeglice Foto: Tanjug/AP

U jermenski grad Kornidzor na granici sa Azerbejdžanom pristižu civili iz Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters. Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu navele su da očekuju da će oko 120.000 etničkih Jermena otići u Jermeniju.

Vlasti samoproglašenog regiona Nagorno-Karabah saopštile su da će oko 120.000 etničkih Jermena iz tog regiona otići u Jermeniju pošto, kako su naveli, ne žele da žive pod azerbejdžanskom vlašću, ali se i boje etničkog čišćenja, piše RTS.

Reporteri Rojtersa javljaju da granicu sa Azerbejdžanom, kod jermenskog grada Kornidzora, prelazi na stotine civila. Na osnovu snimaka, može se videti da se na pograničnoj oblasti nalaze i pripadnici Crvenog krsta.

Savetnik predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da će većina Jermena napustiti tu oblast.

"Sudbina našeg jadnog naroda ući će u istoriju kao sramota za jermenski narod i za ceo civilizovani svet", naveo je Babajan i dodao da je u toku proces predaje oružja etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da je ta zemlja spremna da prihvati Jermene iz Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine, a u utorak su azerbejdžanske snage pokrenule vojnu operaciju u cilju, kako su naveli, povratka ustavnog poretka i proterivanja jermenskih vojnih formacija.

U četvrtak je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u Nagorno-Karabahu.

(Telegraf.rs)

Video: Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mićo

    24. septembar 2023 | 18:49

    Republika Srpska Krajina 2...

  • S.z

    24. septembar 2023 | 18:25

    Pa zar im nisu Rusi garantovali svojim trupama mirovni sporazum koji su potpisali sa Azerima ??? Očigledno da su ih i Rusi i "demokratski" zapad pustili NIZ VODU za račun Turske i Azerbejdzana jer su im BITNIJI od nezaštićenih pravoslavnih Jermena. Gde su sad Rusofili a i ovi što sažaljevaju Ukrajince da objasne stradanje jednog od najstarijih naroda koji je preživeo najveći genocid na svetu od strane Turske i sad opet strada od istih. Ne budemo li pametni proći ćemo kao oni jer VELIKE SILE nemaju milosti i ZGAZIĆE SVAKOGA zarad svojih INTERESA !!!

  • Armen

    24. septembar 2023 | 19:09

    Hvala ti brate Putine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA