≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandal u Crkvi Svetog Nikole: Transrodna osoba tuži popa zbog rasističkih komentara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Incident se dogodio prošle godine uoči Uskrsa, a advokat žrtve tvrdi da crkva nije ni sprovela istragu

  • 14
Pravoslavni sveštenik Foto: Shutterstock

Protiv sveštenika crkve Svetog Nikole u Kalitei podneta je prijava nakon što je navodno vređao transrodnu osobu koja je došla u njegovu crkvu.

Incident se dogodio prošle godine pred Uskrs, a sveštenik je transrodnoj osobi navodno rekao da je ona "muškarac sa sisama", zbog čega je žrtva podnela prijavu crkvi, ali i nadležnim organima.

Sve se dogodilo kada je transrodna žena, sa potrebnim papirima, otišla u crkvenu menzu po hranu, jer se suočava sa ozbiljnim finansijskim problemima.

Čitav slučaj završiće na sudu, a advokat žrtve tvrdi da crkva nije ni sprovela istragu uprkos prijavi.

Nakon što je čitav slučaj isplivao na videlo, arhiepiskop atinski i cele Grčke Jeronim naredio je istragu nadležnih organa, jer, kako je naveo u svom saopštenju, "svaki duhovnik naše Crkve mora biti služitelj Boga i svih ljudi“.

Angeliki Sugle, advokat žrtve koja je identifikovana kao Ioana, tvrdi da crkva ništa nije uradila da procesuira sveštenika koji se neprlikadno poneo.

"Što se crkve tiče, ništa nije urađeno. Sve dokaze koje smo sakupili podneli smo tužilaštvu i Svetom Sinodu, ali taj slučaj nikad nije razmatran. Čak je i arhiepiskop izdao saopštenje u kojem navodi da treba sprovesti istragu, ali ništa nije urađeno, mi ne znamo ništa. Sveštenik normalno služi u crkvi! S druge strane, tužilaštvo ima drugačiji pristup, tako da će doći do suđenja, a sveštenik je optuženi", naveo je advokat.

Kako navode grčki mediji, sveštenik se tereti za neprekidno nanošenje rasističkih uvreda.

"Podneli smo tužbu odeljenju za borbu protiv rasizma Policijske uprave Atike. Tamo je obavljena preliminarna istraga, tamo je od sveštenika zatraženo da se izvini. Podržaćemo slučaj do kraja jer je sve što se desilo neetično. Reč je o trans osobi koja pati, koja je otišla da uzme tanjir hrane i doživela neviđeni napad. I posle toga je pokušavao da ubedi da je u pravu i kao rezultat toga nije pokazao znak dobre volje”, dodao je advokat.

Grčki mediji javljaju da je sveštenik snimljen u trenutku dok vređa Ioanu, nakon čega je ona podnela prijavu. Pojedini su objavili i transkripte dijaloga.

Sveštenik: "Slušaj, lično verujem da homoseksualce ne treba bacati u more ni spaljivati ih, njih prihvatamo. Ti si muškarac sa sisama. Ti si i muškaraca i žena".

Žrtva: "Imam neophodne papire od države"

Sveštenik: "Baš me briga"

Žrtva: "Došla sam po pomoć u Božiju kuću, ne tvoju!"

Sveštenik: "Zar nisi muško sa sisama? Šta si ti?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    25. septembar 2023 | 15:02

    Transrodne osobe i ne treba da idu u Crkvu jer je to protiv Bozije volje !!!!

  • Qqq

    25. septembar 2023 | 14:51

    Doslo zadnje doba ili ili 😭

  • Vodolijax

    25. septembar 2023 | 14:56

    Bog kaže ne mogu muškarac i muškarac......sad će Boga da tuže ovozemaljskom sudu.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA