Vreme čitanja: oko 1 min.

Azerbejdžanski i turski lideri nagovestili kopneni koridor preko Jermenije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dvojica lidera sastali su se u azerbejdžanskoj autonomnoj eksklavi Nahčivan

  • 1
Jermenija Kornidzor izbeglice Foto: Tanjug/AP

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev bio je danas domaćin razgovora s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u kojima je nagovestio mogućnost stvaranja kopnenog koridora između njihove dve zemlje preko Jermenije, koja se protivi toj ideji.

Dvojica lidera sastali su se u azerbejdžanskoj autonomnoj eksklavi Nahčivan, teritoriji smeštenoj između Jermenije, Irana i Turske, koju Ankara i Baku žele da povežu sa ostatkom Azerbejdžana tako što će napraviti kopneni koridor kroz južnu Jermeniju, preneo je Rojters.

Alijev je 2021. zapretio stvaranjem takvog neprekidnog kopnenog mosta između bliskih saveznika Turske i Azerbejdžana, koji bi ostavio Jermeniju bez kopnene granice sa Iranom.

Simbolični izbor lokacije za današnje razgovore, manje od nedelju dana nakon što su azerbejdžanske snage ušle u Nagorno-Karabah kako bi ponovo preuzele kontrolu nad otcepljenim regionom, verovatno će zabrinuti vlasti u Jermeniji, koje su u prošlosti odbijale takav kopneni koridor dok su teoretski otvorene za obnavljanje prekinutih putnih i železničkih veza.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj nijedan od njih nije postavljao pitanja, predsednik Alijev požalio se da su vlasti iz sovjetske ere smatrale da je deo teritorije koja je, kako je rekao, trebalo da bude deo azerbejdžanske sovjetske republike, zemlja koja je pripala jermenskoj sovjetskoj republici.

"Kopnena veza između glavnog dela Azerbejdžana i Nahičivana je time prekinuta", požalio se Alijev.

Uticajni telegramski kanal, povezan sa Jermenima iz Nagorno-Karabaha naveo je da reči Alijeva reči deluju zloslutno.

(Telegraf.rs)

Video: Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin

    26. septembar 2023 | 07:28

    Samo vi radite sta hocete,ja sam zaglavio u ukrajinskom blatu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA