Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre 10 godina je preživeo tri dana na dnu okeana dok su ga rakovi jeli, a sada se odlučio na neverovatan korak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postao je čuven po snimku koji je obišao svet

  • 1
Harison Okene Foto: Profimedia/AFP/HO

Priča Harisona Okenea o preživljavanju u prevrnutom čamcu na dnu okeana bila je među udarnim naslovima širom sveta u 2013. godini. Deset godina kasnije, pošto je pobedio sve svoje strahove, on se odlučio na neverovatan korak, piše "Insider".

Okene je 2013. proveo tri dana u vazdušnom džepu, ne znajući da li će biti spasen, dok su ga ribe i rakovi grickali.

Sada se, kako je rekao za "The Guardian", obučio da zaroni još dublje. I to bukvalno.

Čovek koji je dospeo na naslovne strane zbog svoje neverovatne priče o preživljavanju tri dana u prevrnutom brodu na dnu okeana, završio je obuku za ronioca.

Priča o tome kako je Harison Okene postao jedini preživeli s prevrnutog tegljača "Jascon-4" u maju 2013. naširoko je izveštavana širom sveta.

Dok je radio kao kuvar na brodu kod obala Nigerije, tada 29-godišnji Okene je bio u kupatilu kada je talas udario u njegov čamac, prevrnuo ga i poslao 100 stopa ispod površine okeana.

Nakon što se mučio da otvori zaglavljena vrata dok je voda punila prostoriju, Okene se na kraju smestio u vazdušni džep.

Da bi preživeo, koristio je kombinaciju genijalnosti i vere, rekao je za "The Guardian" u nedavnom intervjuu.

Imao je baklje i oskudne zalihe hrane i kole koje je uspeo da sakupi.

U vodi oko njega, rakovi su mu grickali kožu, ispričao je. Ostao je na dnu okeana, sedeći na malom improvizovanom splavu, gotovo tri dana.

"Pokušao sam da ubijem strah u sebi", rekao je.

"Jer jedna od stvari koje mogu da te brzo ubiju je strah. Ta panika koja naiđe, ubija te pre nego što dođe tvoja prava smrt. Jer u trenutku kada počneš da paničiš, koristiš previše kiseonika."

Prema Eriku Heksdalu, specijalisti za ronilačku medicinu na Univerzitetu Djuk, zapremina vazduha u kojoj je sedeo Okene dala bi mu otprilike 56 sati života, izvestio je "National Geographic" ubrzo nakon incidenta.

Snimak spasavanja koji je pokazao je dramatičan trenutak kada su ronioci pronašli Okenea.

Na snimku se vidi bleda ruka koja je plutala, a za koju je ronilac prvobitno pretpostavio da pripada mrtvom telu. "Pronašli smo jednog, da", kaže ronilac na snimku.

Ali kada je uhvatio ruku ronilac je uzviknuo: "Živ je! Živ je!"

Kamera, koja je bila potopljena, izašla je iznad nivoa vode i otkrila Okenea kako sedi u vazdušnom džepu, okružen krhotinama. "Držite ga tamo, samo ga držite tamo — uverite ga, samo ga potapšite po ramenu", rekao je ronilac.

Nakon spasavanja, Okene je paradoksalno otkrio da ga i dalje privlači okean, rekao je za "The Guardian". Za njega je voda oduvek bila "veoma mirno mesto".

Harison Okene Harison Okene sa svojim spasiocima Foto: Profimedia/AFP/HO

Incident se pokazao kao prekretnica u njegovom životu, rekao je on agenciji.

Godine 2015. odlučio je da se prekvalifikuje za ronioca. "Suočio sam se sa mnogo svojih strahova u životu i odlučio sam da se suočim sa ovim jednom zauvek", rekao je on.

Okene sada vrši podvodne popravke na naftnim i gasnim postrojenjima i može zaroniti do maksimalne dubine od 50 metara, izveštava agencija, što je dublje od mesta brodoloma koji je zamalo odneo njegov život.

(Telegraf.rs)

Video: Prebio bravara jer je mislio da mu neko obija kuću: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA