Vreme čitanja: oko 2 min.

Sprema se veliki okršaj na Haitiju: Na čelu međunarodne koalicije koja će udariti na bande biće ova zemlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD i Kenija potpisale sporazum o odbrani pre planiranog raspoređivanja na Haitiju

  • 0
Haiti nasilje bande vojska Foto: Tanjug/AP

SAD i Kenija potpisale su u ponedeljak odbrambeni sporazum po kojem će istočnoafrička nacija dobiti resurse i podršku za raspoređivanje bezbednosnih snaga jer je spremna da predvodi multinacionalnu mirovnu misiju na Haitiju za borbu protiv nasilja bandi, javlja "ABC News".

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i kenijski ministar odbrane Aden Duale potpisali su sporazum na sastanku u glavnom gradu Kenije, Najrobiju. Sporazum usmerava odbrambene odnose ovih zemalja u narednih pet godina dok se rat u istočnoj Africi protiv ekstremističke grupe Al-Šabab povezane sa Al-Kaidom intenzivira.

Ostin je zahvalio Keniji što se dobrovoljno prijavila da preuzme vođstvo multinacionalnih snaga na Haitiju i ponovio da će američka vlada raditi sa Kongresom na obezbeđivanju sredstava od 100 miliona dolara koje je obećala na marginama Generalne skupštine UN.

Ostin je rekao da bi ostatak sveta trebalo da prati posvećenost Kenije globalnoj bezbednosti i "pojača i obezbedi više osoblja, opreme, podrške, obuke i finansiranja".

Kenija je obećala da će poslati 1.000 pripadnika snaga bezbednosti na Haiti da se bore protiv nasilja bandi u misiji koja čeka na zvanično odobrenje Saveta bezbednosti UN, ali je već dobila podršku od UN i SAD.

Duale je rekao da je njegova zemlja spremna da se rasporedi na Haitiju i naveo "veoma dugu istoriju globalnog očuvanja mira" Kenije na Kosovu, u susednoj Somaliji i Kongu.

Aktivisti za ljudska prava su u međuvremenu izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja, navodeći istoriju kršenja ljudskih prava tokom bezbednosnih operacija u toj zemlji.

Neki bezbednosni analitičari su izrazili zabrinutost da će postojati jezička barijera između snaga iz Kenije, zemlje u kojoj se govori engleski i svahili, i naroda Haitija, gde su zvanični jezici francuski i kreolski.

O regionalnoj borbi protiv Al Šababa, Ostin je rekao da se sastao sa predsednikom Somalije i da su se obojica složili da je zemlja napravila "značajan napredak u protekloj godini protiv Al Šababa." Ali Ostin je takođe rekao da "napredak nije uvek ravna linija, tako da možemo videti da se stvari značajno poboljšavaju jednog dana, a možda ćemo videti izazove sledećeg."

Somalija je prošle nedelje zatražila od UN da pauziraju na tri meseca povlačenje 3.000 vojnika u drugoj fazi povlačenja kako bi se omogućilo pregrupisavanje snaga te zemlje. Očekuje se da će Somalija preuzeti svoje pune bezbednosne odgovornosti do kraja 2024.

(Telegraf.rs)

Video: Ubijen predsednik Haitija: Širi se snimak koji je navodno nastao u trenutku napada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA