Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmoćniji zatvorenik živeo kao kralj u luksuznom zatvoru, imao ceo sprat za sebe: Sada je na slobodi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vođa bande je ulazio i izlazio iz zatvora kako je hteo i pretvorio ga u luksuzni rizort, a sa zatvorenicima su živeli i slobodni članovi porodice

  • 4

Policija širom Južne Amerike traga za liderom bande iz Venecuele, koji je pobegao iz luksuznog zatvora koji je kontrolisao, ubrzo nakon što je došlo do racije.

Kada je 11.000 vojnika i policajaca ušlo u zatvor Tokoron u Venecueli u sredu, nigde nisu mogli da nađu Hektora Gerera Floresa (39).

Pod njegovom vladavinom, Tokoron je od zatvora postao luksuzni rizort. U njemu se nalazio malo zoo vrt, noćni klub i bazen, prenosi BBC.

Flores je duže od decenije boravio u zatvoru i van njega. On je 2012. godine, Flores, lider bande Tren de Arakva, uspeo je da pobegne iz zatvora tako što je podmitio čuvare. Nakon što je uhapšen 2013, vratio se u isti zatvor, ali se čini da je njegova moć unutar zatvora i nad onima koji su trebali da ga čuvaju, samo rasla.

Ne samo da je pretvorio Tokoron u nervni centar kriminalnog carstva Tren de Arakve, već je pod njegovom vladavinom zatvor opremljen svim pogodnistima koje imaju luksuzni hoteli.

Porodice zatvorenika živele su sa njima u zatvoru. Zatvorenici su imali pristup improvizovanoj banci, kladionici, restoranu, dok su njihova deca mogla da se dive flamingosima i nojevima u ograđenom prostoru za životinje.

Gerero Flores je navodno mogao da dolazi i odlazi iz zatvora kako je hteo.

Pisac iz Venecuele, Rona Riskez, koja je napisala knjigu o bandi, prisetila se kako je policija naletela na njega jednom na žurci na jahti 2016. godine.

Prema njenim rečima, osuđenik je mirno pokazao službenicima dokument koji mu dozvoljava da slobodno putuje zemljom. Izdala ga je služba zatvora Venecuele.

Humberto Prado, direktor NVO Venezuelan Prison Observatory, rekao je za BBC da je Flores živeo "kao kralj" u zatvoru i verovatno se vratio u njega zbog bezbednosti koje je nudio.

"Imao je ceo sprat za sebe, sa svim luksuzom - bračni krevet, plazma TV, zvučni sistem. Čak je imao i telohranitelje i niko nije mogao da uđe na sprat bez njegove dozvole", rekao je on.

Prema rečima Pradoa i drugim porodicama koje su bile upoznate sa uslovima, Ferero Flored nije imao rivale u zatvoru i mogao je slobodno da vlada svojom kriminalnom mrežom.

Banda Tren de Arakva se pod njegovom vlašću proširila u Kolumbiju, Ekvador, Peru i Čile i prešla od iznuđivanja migranata do seksualne trgovine, naručenog ubistva i kidnapovanja.

Predsednik Čilea Gabrijel Boric direktno im se obratio, rekavši im da će ih "pronaći, osuditi i proterati, u slučajevima gde je to potrebno".

Veruje se da je pritisak lidera Latinske Amerike doveo do masovne bezbednosne operacije vlasti prošle nedelje.

Tokom racije je primećeno odsustvo Gerero Floresa, ali vlasti nije tada saopštile vest o njegovom bekstvu.

Tek tri dana nakon operacije, ministarstvo unutrašnjih poslova Venecuele, ponudilo je nagradu za informacije koje će dovesti do njegovog hvatanja.

Uprkos bekstvu najmoćnijejeg zatvorenika, predsednik Nikolas Maduro rekao je da je racija izvedena "besprekorno". Priznao je da su "neki zatvorenici pobegli zbog korupcije službenika, koji su upozorili zatvorenike na predstojeću bezbednosnu akciju".

Dodao je da će odgovorni biti kažnjeni.

U međuvremenu, policija u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Čileu i Venecueli traga za Hektorom Gererom Floresom.

(Telegraf.rs)

Video: Kad imaš više života nego mačka i sve srećne zvezde su tvoje: Sekunde delile čoveka od smrti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA