Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek koji je izmaltretirao Novaka Đokovića podneo ostavku

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vrlo je jednostavno, samo se vakcinišite. I onda ne bi trebalo gubiti svačije vreme na ovo", rekao je nakon proterivanja Novaka Đokovića iz Australije

  • 6
Hotel u kome je bio zatočen Novak Đoković Foto: Telegraf.rs, Tanjug/AP

Ozloglašeni vođa mera tokom pandemije Den Endrjus objavio je šokantnu ostavku na mesto premijera australijske države Viktorije, javlja "Daily Sceptic".

Endrjus, koji je svojoj državi nametnuo najduže zatvaranje zbog kovida na svetu, rekao je da je ta odluka povezana s izazovima posla.

"Kad je vreme, vreme je. Nije lak posao biti premijer naše države. To zahteva 100 odsto od vas i vaše porodice. To je, naravno, vremenski ograničeno i sada je vreme da se odmaknemo. Jedini način na koji znam kako da radim ovaj posao je da me proždre. Svaki budni trenutak se odnosi na posao i to uzima danak", rekao je Endrjus i dodao da je doneo odluku u poslednjih nekoliko dana i da je odlučio da "ode kada budu tražili da ostane".

Australijski premijer Entoni Albaneze, za koga se kaže da je bio "malo šokiran" odlukom, rekao je da je Endrjuzovo vođstvo bilo "testirano u nekim od najtežih vremena" tokom pandemije, ali mu je pripisao zasluge što "nikada nije izbegavao teške odluke" i što je činio sve što je u njegovoj moći da zaštiti Viktoriju.

Krajem prošle godine, najviši aktuarski organ Australije rekao je da bi "neverovatno visok" višak smrtnih slučajeva u 2022. – 17 odsto iznad proseka pre pandemije u prvih osam meseci ove godine – koji je primećen širom zemlje, uključujući Viktoriju, trebalo da bude hitno ispitan od strane Vlade. Smrtnost u Australiji je znatno iznad proseka od jeseni 2021.

Endrjusovu vladavinu obeležila je izuzetna brutalnost koju je policija isticala prema običnim radnicima i građanima koji su protestovali zbog ekstremnih uslova izolacije koje je nametnuo državi mesecima.

U novembru 2021, Endrjus je uveo obavezni zakon o vakcinaciji koji utiče na milion Australijanaca, zahtevajući da oni koji rade na poslovima na državnoj listi ovlašćenih radnika, kao što su profesionalni sportisti, rudarski radnici i novinari, budu dvostruko vakcinisani ili da odustanu od svojih poslova.

Strogi režim vakcinacije u Viktoriji dospeo je na svetske naslove početkom 2022. godine kada je doveo do toga da je Novak Đoković sramotno izbačen iz zemlje zbog svog statusa vakcinacije dan pre početka Australijan opena.

Endrjus je u to vreme bio beskompromisan, rekavši da se medijski cirkus mogao izbeći da se Đoković upravo vakcinisao protiv kovida.

"Vrlo je jednostavno, samo se vakcinišite. I onda ne bi trebalo gubiti svačije vreme na ovo", rekao je on.

Međutim, uprkos veoma polarizirajućem efektu koje su ove mere imale na njegovu državu, Endrjus je udobno pobedio na državnim izborima 2022. u onome što je kasnije postalo poznato kao "Danslide".

Predloženo je da Endrjus da otkaz kada je stekao pravo na statuu u njegovu čast. Viktorijanski premijeri imaju pravo da budu obeleženi u bronzi u blizini zgrade parlamenta u Melburnu kada prođu 3.000 dana na funkciji - što je Endrjuz postigao 20. februara.

Uoči izbora 2022. godine, komentator "Sky News" Peta Kredlin je ovo i predvidela.

"Negde početkom sledeće godine on će završiti posao osvajanjem svoje male statue ispred premijerove kancelarije, a onda će se povući i prepustiti je ženi, Džasinti Alan, što će im omogućiti da se efikasno rebrendiraju.

Endrjus je bogato nagrađen za svoju vladavinu terora, navodi portal. Poslednjih meseci obezbedio je povećanje plate za 3,5 odsto, podigavši je na 481.190 dolara – više od 16.000 dolara u odnosu na 2022. Poređenja radi, britanski premijer prima oko 160.000 funti.

Endruz će takođe imati koristi od istorijske penzijske šeme za poslanike izabrane pre 2004. godine, po kojoj bi mogao da dobije milione po odlasku u penziju.

Tiranin je konačno otišao. Ali uvek je razočaravajuće kada izađu uzvišeni, a ne u sramotu zbog teškog kršenja prava svojih građana. To je, nažalost, dodatna potvrda da je borba da se autoritarni političari spreče da nameću brutalna ograničenja slobodnim društvima – i da se izvuku iz toga, čak i da budu slavljeni – teška i daleko od kraja, zaključuje "Daily Sceptic".

(Telegraf.rs)

Video: Miona od čaura pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    27. septembar 2023 | 13:18

    Videli smo kakve su to zemlje kao Australija gde su Englezi ubijali starosedioce Aboridžine kao životinje, pa me ništa ne čudi. Vidimo i Kanadu gde plješću i sa oduševljenjem pozdravljaju nacistu, ratnog zločinca. I u Kanadi su ubijali starosedioce, a nedavno su pronađene masovne grobnice dece starosedioca...

  • Mihailović

    27. septembar 2023 | 13:10

    Koji idiot. Pozovu ga, pa zatvore i vrate nazad...mora baš biti idiot da nekoga pozovu na tako dug put i onda maltretiraju kao da je kriminalac i vrate nazad...

  • Рус

    27. septembar 2023 | 12:36

    Sada će i priznati šta se zapravo desilo tamo.Reći će o zbog koga i čega je Nole bio zatvoren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA