Vreme čitanja: oko 3 min.

Skandal u Kanadi, sabotaža Severnog toka, sukob sa Poljskom: Problemi koji Zelenskog muče poslednjih dana

Vreme čitanja: oko 3 min.

I dok je situacija u kanadskom Parlamentu polako počela da se smiruje, Kijev se suočio sa novim problemima bliže svojim granicama

  • 2
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se ovih dana suočava sa nekoliko problema koji nisu nužno povezani sa ratom u Ukrajini.

Iako je tokom posete Severnoj Americi Zelenski u Vašingtonu uspeo da obezbedi 325 miliona dolara vojne pomoći, taj događaj ostao je u senci zbog nekoliko izazova sa kojima se Kijev suočavao poslednjih dana.

Prošla nedelja počela je optimistično za Ukrajinu. Zelenski se sastao sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, kao i sa članovima Kongresa. Svi oni usaglasili su se da će nastaviti da pomažu Kijevu u borbi protiv Rusije.

Nakon Vašingtona, Zelenski je otputovao u Kanadu.

Skandal u kanadskom Parlamentu

U kanadskom parlamentu prilikom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog desio se veliki skandal koji je tek naknadno otkriven.

Naime, prilikom posete Zelenskog kanadskom parlamentu u Otavi, gde je u petak došao kako bi izborio nastavak kanadske vojne i finansijske podrške u ratu protiv Rusije desio se skandal - Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo su aplauzom pozdravili Jaroslava Hunku, koji se u Drugom svetskom ratu borio u Prvoj ukrajinskoj diviziji, da bi kasnije emigrirao u Kanadu.

Volodimir Zelenski i Džastin Trudo, aplauz za ukrajinskog nacistu iz Drugog svetskog rata Foto: Tanjug/AP

Skandal je izbio kada je shvaćeno da je ta jedinica zapravo bila 14. Waffen SS divizija "Galicija", koju su 1943. godine formirali nacisti od ukrajinskih dobrovoljaca iz regije Galicije, koja je obuhvatala područje današnje jugoistočne Poljske i zapadne Ukrajine.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je ostavku nakon skandala. Iako ovo nije bila greška Zelenskog, Kremlj je ovu situaciju iskoristio kako bi ponovili da se "njihovi vojnici u Ukrajini bore protiv nacizma".

Sukob sa Poljskom

I dok je situacija u Kanadi polako počela da se smiruje, Kijev se suočio sa novim problemima bliže svojim granicama.

Spor sa Poljskom pojavio se kada je Varšava rekla da neće suspendovati zabranu na ukrajinske poljoprivredne proizvode koju je Brisel uveo da zaštiti evropske poljoprivrednike.

Ukrajina je podnela tužbu protiv Poljske, kao i Slovačke i Mađarske, ali je poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio Zelenskog da je uvredio Poljsku tokom govora u UN kada je rekao da "neki od saveznika Kijeva prave političku predstavu".

Volodymyr Zelensky, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski, Andžej Duda Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moravjecki je takođe rekao da Varšava više neće slati oružje Ukrajini. Poljski predsednik Andžej Duda objasnio je kasnije da se ta odluka odnosi samo na novo oružje. Međutim, ovaj spor je bio u suprotnosti sa svesrdnom vojnom i finansijskom podrškom koju je Varšava ranije pružala Kijevu tokom rata u Ukrajini.

Zelenski je pokušao da smiri situaciju davanjem nagrade dvojici poljskih humanitaraca koji su pomagali Ukrajincima tokom rata.

Umešanost u sabotažu Severnog toka 2?

Kijev bi mogao da se suoči sa novim problemima, nakon što su objavljene informacije da postoji šansa da je ukrajina bila umešana u moguću sabotažu "Severnog toka 2" 26. septembra prošle godine. Tom prilikom dignuti su u vazduh gasovodi Severni tok 1 i 2 koji su se nalazili na dnu Baltičkog mora.

Postojale su spekulacije da iza napada stoje SAD ili Rusija. Međutim, u jednom tekstu "New York Times" je razgovarao sa članovima američke obaveštajne službe koji navode da postoji sumnja da je za sabotažu kriva proukrajinska grupa, koja nije nužno povezana sa Zelenskim.

Severni tok Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost u ovaj incident.

Međutim, nemački list Zeit izvestio je da nemački inspektori navodno žele da razgovaraju sa 41-godišnjim ukrajinskim biznismenom Rustemom A. Tvrde da je on povetzan sa poljskom kompanijom "Feeria Lvova", koja je finansirala iznajmljivanje jahte za koji se veruje da je umešana u napad na gasovod između Rusije i Nemačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    28. septembar 2023 | 18:33

    Rijetko odvratan tip,a tek glas!!!???

  • Nikolas

    28. septembar 2023 | 19:37

    AMERI SU JEDINI PROFITERI U OVOM RATU A SVI OSTALI SU GUBITNICI -ZIVOT CE IZGUBITI ZELENSKI !!!! NEMCI SU IZGUBILI 200 MILIJARDI EURA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA