Vreme čitanja: oko 2 min.

Planirali da poraze Ukrajinu za dva dana, sad postavili drugačiji rok: Rusi objavili koliko će još trajati rat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je daleko od Putinovog objavljenog cilja da zauzme Kijev u roku od nekoliko dana nakon invazije

  • 26
Putin, Šojgu i bitke za Mariupolj Foto: Tanjug/AP, Facebook/МВС України

Ruski ministar odbrane rekao je da bi njena invazija na Ukrajinu mogla da potraje najmanje do 2025. godine, piše businessinsider.nl.

Ovo je daleko od Putinovog objavljenog cilja da zauzme Kijev u roku od nekoliko dana nakon invazije, navodi portal.

Sergej Šojgu je rekao da Rusija nastavlja da "izgrađuje borbenu moć" svojih oružanih snaga. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, američki obaveštajci su procenili da bi Rusija mogla da osvoji Kijev za samo tri dana.

U stvari, direktor CIA Bil Berns rekao je poslanicima nedeljama nakon početka invazije da je Putinova strategija usredsređena na "zauzimanje Kijeva u prva dva dana kampanje".

Sada, 18 meseci nakon rata, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je naizgled priznao da bi ruske ofanzive u Ukrajini mogle da potraju najmanje do 2025. godine.

Anton Geraščenko, savetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je video na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, u kojem Šojgu kaže da ruska vojska nastavlja da "izgrađuje borbenu moć" svojih snaga kako bi se suočila s ukrajinskom kontraofanzivom.

Da bi ostvarila svoje vojne ciljeve, Šojgu je rekao da Rusija snabdeva trupe modernim oružjem i nudi poboljšanu obuku, uprkos izveštajima koji ukazuju da ruskim trupama nedostaje napredna obuka i da nemaju dovoljno oružja.

Šojgu je dodao da bi Rusija mogla da ostvari svoje vojne ciljeve "doslednim sprovođenjem mera u akciji do 2025. godine".

Od ruske invazije na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin i saveznici poput Šojgua su u više navrata naglašavali potrebu da se Ukrajina zadrži unutar ruske sfere uticaja i da se porazi ono što opisuju kao ukrajinski "nacistički režim".

Ali, 18 meseci nakon sukoba, Rusija je okupirala samo delove istočne i južne Ukrajine, kao i poluostrvo Krim, koje je anektirala 2014.

Ukrajinske trupe takođe snažno uzvraćaju ruskim snagama, fokusirajući napore na probijanje ruskih snažno utvrđenih odbrambenih linija preko okupirane teritorije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ruske snage su pod intenzivnim pritiskom ukrajinskih napada u južnoj ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti, a Institut za proučavanje rata (ISW), između ostalih, u nedavnom komentaru navodi da su ruske snage iscrpljene i da elitne jedinice imaju velike gubitke tokom kontranapada.

U utorak, ISW je naveo da se čini da ruskoj odbrani nedostaje snaga u dubini na ključnom delu linije fronta gde je Ukrajina nedavno ostvarila uspehe.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    28. septembar 2023 | 21:40

    Nijedan ruski zvanicnik nije nikad rekao da ce rat trajati dva dana....

  • Дража

    28. septembar 2023 | 21:45

    Да су хтели завршили би посао за 2 сата, а не дана!!!

  • Nikola

    28. septembar 2023 | 22:48

    Ne treba Putinu Kijev,uzeo bih ga za dva sata nego samo ono sto im pripada i ne idu dalje!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA