Vreme čitanja: oko 2 min.

Osujećen državni udar u Burkini Faso: Vojska pokušala da zbaci vojsku sa vlasti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojni tužilac kaže da su četiri osobe uhapšene, a dve u bekstvu, nakon izveštaja da su bezbednosne službe sprečile pokušaj državnog udara

  • 0
Ibrahim Traore, vojni lider Burkine Faso Foto: Tanjug/AP

Pokušaj državnog udara protiv vojnih vladara Burkine Faso osujetile su obaveštajne i bezbednosne službe zemlje, saopštile su vlasti, prenosi "Al Jazeera".

Vojni vladari Burkine Faso naveli su u saopštenju u sredu da su vojni oficiri i drugi planirali da preuzmu vlast i urone zemlju u "haos".

"Službenici i drugi navodni akteri uključeni u ovaj pokušaj destabilizacije su uhapšeni, a za ostalima se aktivno traga", rekao je portparol vladajuće vojske Rimtalba Žan Emanuel Uedraogo u izjavi ne iznoseći detalje.

Najnoviji pokušaj državnog udara dogodio se u utorak, navodi se u saopštenju.

Vojna vlada je saopštila da će nastojati da baci "sve moguće svetlo na ovu zaveru" i da žali što su "oficiri čija je zakletva da će braniti svoju domovinu zalutali u poduhvat ove prirode".

Državni vojni tužilac je kasnije rekao da su četiri osobe uhapšene, a dve su u bekstvu. Otvorena je istraga na osnovu "verodostojnih navoda o zaveri protiv službenika državne bezbednosti", rekao je tužilac.

Ranije ovog meseca, vojni tužilac je rekao da su tri vojnika uhapšena i optužena za zaveru protiv vladajuće vojne vlade kapetana Ibrahima Traorea koji je preuzeo vlast u septembru 2022. godine, osam meseci nakon što je ranijim vojnim udarom svrgnut demokratski izabrani predsednik Roh Mark Kabore.

Glavni grad Burkine Faso Uagadugu delovao je mirno u sredu uveče.

Hiljade provojnih vladinih demonstranata izašlo je u utorak na ulice Uagadugua i drugih gradova da pokažu podršku vojnim vladarima zemlje nakon poziva pristalica Traorea da ga "brane" usred glasina o pobuni koje su kružile društvenim mrežama.

U ponedeljak je francuskom novinskom časopisu "Jeune Afrique" suspendovano objavljivanje, kako je vojska navela, "neistinitog" članka u kojem se izveštava o tenzijama i nezadovoljstvu unutar oružanih snaga.

Jedna od sve većeg broja zapadnoafričkih zemalja u kojima je vojska preuzela vlast, vojni oficiri u Burkini Faso preuzeli su kontrolu usred javnog nezadovoljstva jer su naoružane grupe povezane sa Al-Kaidom i ISIS-om pokrenule pobunu koja je destabilizovala zemlju i njene susede u zapadnoafričkom regionu Sahel.

Više od dva miliona ljudi je iseljeno zbog borbi u Burkini Faso, što je jedna od najgorih kriza internog raseljenja u Africi.

Prošle nedelje vlasti su tvrdile da se gotovo 192.000 interno raseljenih vratilo svojim domovima nakon što su vladine snage ponovo zauzele različite regione, iako se napadi pobunjenika nastavljaju nesmetano uprkos tvrdnjama da je vojska povratila teritoriju.

Više od 50 vojnika i boraca dobrovoljaca iz Burkinabea ubijeno je u sukobima sa pobunjenicima početkom septembra, što su najveći gubici poslednjih meseci.

(Telegraf.rs)

Video: Devojke pale sa motora, čovek pritrčao da pomogne, a onda se desilo nešto što niko nije očekivao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA