• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proveo skoro 30 godina iza rešetaka zbog silovanja i otmice: Uvek tvrdio da je nevin, sad je slobodan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kabanjiljas, koji je imao 18 godina u to vreme, uhapšen je nekoliko dana kasnije nakon otmice, pljačke i silovanja jer je generalno odgovarao opisu osumnjičenih

  • 0
Gerardo Cabanillas

Foto: Tanjug/AP

Muškarac koji je proveo skoro 30 godina u zatvoru zbog otmice, pljačke i silovanja proglašen je nevinim i oslobođen, rekli su tužioci.

DNK testiranje pomoglo je da se Gerardo Kabanjiljas (46) oslobodi krivice za napad iz 1995. godine na par koji je sedeo u parkiranom automobilu u Kaliforniji, saopštila je kancelarija državnog tužilaštva okruga Los Anđeles.

Njegov slučaj je preispitan i prošle nedelje sudija je preinačio osudu, proglasio da je nevin i naredio da ga odmah puste na slobodu.

Kabanjiljas je osuđen 1996. godine i proveo je 28 godina iza rešetaka. On je priznao da je bio jedan od dvojice naoružanih muškaraca koji su prišli paru, naterali muškarca da izađe iz vozila i odvezli ženu u napuštenu kuću gde su je obojica silovali.

Drugi par u automobilu u istom području opljačkan je dva dana kasnije, rekle su vlasti.

Kabanjiljas, koji je imao 18 godina u to vreme, uhapšen je nekoliko dana kasnije nakon otmice, pljačke i silovanja jer je generalno odgovarao opisu osumnjičenih.

Žrtvama napada je rečeno da je priznao i identifikovali su ga kao napadača.

Međutim, oni su kasnije izazvali sumnju na sudu i rekli su da su bili pod pritiskom da ga identifikuju, prenosi Daily mail.

Tokom suđenja, Kabanjiljas je tvrdio da je nevin, ali je ipak osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

DNK testiranje, koje je urađeno 2019. godine, otkrilo je da su za napad odgovorna druga dvojica.

Nijedan drugi osumnjičeni nije nikada uhapšen, iako je jedan muškarac kasnije priznao da je počinio jedan od zločina.

Kabanjiljas je uslovno pušten iz zatvora u maju, preneo je CNN. Zatim je trajno pušten na slobodu 21. septembra pošto mu je osudu poništio sudija Višeg suda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA