Vreme čitanja: oko 1 min.

Jermenija zatražila od MSP da naredi Azerbejdažanu povlačenje trupa iz Karabaha

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranije danas, azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je misiju UN da poseti Nagorno-Karabah u ''narednim danima''.

  • 0
Nagorno-Karabah Jermenija Azerbejdžan Foto: Tanjug/AP

Jermenija je zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi Azerbejdžanu da povuče sve svoje trupe iz civilnih objekata u Nagorno-Karabahu i omogući pristup Ujedinjenim nacijama, saopšteno je danas iz tog suda.

U zahtevu za privremene mere podnetom u četvrtak, Jermenija je zatražila od suda da potvrdi naređenja koja je dao Azerbejdžanu u februaru, kada je Bakuu naloženo da obezbedi slobodno kretanje koridorom Lačin do i iz regiona Nagorno Karabah, i da mu naloži da se uzdrži od svih akcija direktno ili indirektno usmerenih na raseljavanje preostalih etničkih Jermena iz regiona, prenosi Rojters.

Ranije danas, azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je misiju UN da poseti Nagorno-Karabah u ''narednim danima''.

SAD i drugi pozvali su Baku da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Karabah, zbog zabrinutosti zbog mogućih kršenja ljudskih prava, a Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje u Karabahu, što Baku poriče.

Više od tri četvrtine od 120.000 Jermena izbeglo je iz otcepljenog regiona Nagorno-Karabaha do danas, posle poraza od Azerbejdžana prošle nedelje.

Međunarodni sud pravde u Hagu je sud UN za rešavanje sporova između država, pri čemu su njegove presude obavezujuće, ali sud nema direktnih sredstava da ih sprovede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA