Vreme čitanja: oko 3 min.

Megan Markl ulazi u politiku, krajnji cilj joj je Bela kuća? Pominje se kao zamena za pokojnu senatorku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se u ovom trenutku ne smatra realnom kandidatkinjom, vojvotkinja od Saseksa ima jednu opciju koja joj otvara vrata visoke politike

  • 2
Megan Markl Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Ime Megan Markl, vojvotkinje od Saseksa, ponovo je u žiži javnosti nakon što se pojavila informacija da bi mogla da popuni mesto kalifornijske senatorke Dajane Fajnstin koja je umrla u 90. godini, kao i da bi njen krajnji cilj mogla da bude Bela kuća, piše "Daily Mail".

Marklova nije krila svoju levičarsku politiku i uverenje da žene mogu promeniti svet, navodi britanski list, dodajući da stoga možda i ne čudi što se sinoć u Holivudu njeno ime provlačilo kao zamena za kalifornijsku senatorku Dajana Fajnstin.

Zaista, nekoliko minuta nakon što je u petak objavljena smrt 90-godišnjeg senatorke, "Mail on Sunday" je rečeno da su "telefoni užareni" od nagađanja da bi vojvotkinja od Saseksa mogla da baci svoj šešir u ring da odsluži preostalih 13 meseci mandata Fajnstinove.

Glavni demokratski donator koji je blizak guverneru Kalifornije Gevinu Njusomu - koji će izabrati zamenu Fajnstinovoj - rekao je za Ministarstvo nauke: "Megan je definitivno daleko, ali u ludilu kojem je američka politika ovih dana to nije nemoguće. I luđe stvari su se dešavale."

Smrt Fajnstinove je dovela do jedinstvene situacije u kojoj Njusom (55), harizmatični guverner Kalifornije koji se smatra predsedničkim kandidatom ako se bilo šta desi 80-godišnjem predsedniku Džou Bajdenu, ima slobodu da izabere nekoga da zameni senatorku do sledećih izbora u novembru 2024.

On je bio u sličnoj poziciji u oktobru 2020. kada je tadašnji kandidat Bajden odabrao drugu kalifornijsku senatorku, Kamalu Haris, za svoju potpredsednicu na izborima protiv Donalda Trampa.

U to vreme, "The Mail on Sunday" je izvestio da je visoki izvor iz Laburističke partije potvrdio da se Megan "umrežila među starijim demokratama" sa ciljem da izgradi kampanju na lokalnom nivou kako bi podstakla svoje političke ambicije – s američkim predsedništvom kao njenim krajnjim ciljem. Ona i princ Hari su navodno održali virtuelni jednosatni sastanak sa guvernerom Njusomom, ali je on odabrao drugog kandidata.

Dianne Feinstein Dajana Fajnstin Senatorka Dajana Fajnstin umrla je u 90. godini posle duge i teške bolesti Foto: Tanjug/AP

Izvor je rekao da se guverner Njusom obavezao da će Fejnstajnovu zameniti Afroamerikankom, dodajući: "Problem sa kojim se on sada suočava je to što su svi najbolji kandidati već najavili da će se kandidovati za njeno mesto u novembru 2024, na sledećim izborima."

"Guverner Njusom ne može da izabere nijednog od tih kandidata na tu funkciju sada, jer bi se to smatralo ogromnom i veoma nepravednom prednosti."

"Ako sada postavi bilo koju od veoma dobrih kandidata Afroamerikanki, biće optužen za favorizovanje."

"Dakle, on mora da pronađe ženu koja može da radi taj posao 13 meseci i da pristane da se ne suprotstavlja nijednom od iskusnih političara koji su već bacili svoje šešire u ring."

"Nema mnogo žena koje odgovaraju ovom pitanju. Zbog toga se o priča o Meganinom imenu."

Od dolaska u Kaliforniju sa suprugom princom Harijem 2020. godine, Meghan je gajila političke kontakte sa levičarima. Ona je bliska prijateljica sa feministkinjom Glorijom Štajnem, moćnom snagom u Demokratskoj stranci.

Prijatelj Štajnemove je za Ministarstvo bezbednosti rekao: "Glorija je upoznala Megan sa ključnim ljudima unutar stranke."

"Megan je zainteresovana za politiku više od svega. Tamo veruje da je njena moć, ali je morala da se fokusira na zarađivanje novca."

Otkako se preselila u Sjedinjene Države sa princom Harijem 2020. godine, Megan se sprijateljila sa TV voditeljkom Oprom Vinfri, velikom donatorom demokrata, a takođe se sprijateljila i sa Kenedijevima, jednom od najpoznatijih i najpovezanijih demokratskih porodica u Americi.

Ali priča oko Megan kao zamene za pokojnu senatorku ostavila je neke demokrate hladne.

Jedan stariji izvor je rekao: "Mislim da Megan ne možete shvatiti ozbiljno."

(Telegraf.rs)

Video: Elegantne, ali nemirne i odlični lovci: Ovo su serval mačke koje žive u Beo zoo vrtu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA