Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre glasanja o merama protiv obustave rada vlade SAD desila se bizarna situacija: Odmah pokrenuta istraga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kongresmenu preti izbacivanje iz Predstavničkog doma

  • 0
Požarni alarm Ilustracija: Pixabay

Kongresmen Džamal ​​Bouman je u subotu aktivirao požarni alarm u poslovnoj zgradi Cannon House pre nego što je Predstavnički dom doneo meru za finansiranje vlade pre isteka roka u ponoć, zbog čega je zgrada evakuisana, javlja "The Hill".

Republikanci optužuju Boumana da je namerno pokušao da sabotira glasanje, zbog čega je pokrenuta istragu o incidentu i počela priprema zakona za njegovo izbacivanje iz Predstavničkog doma.

Ali, Bouman kaže da je to bila nesreća.

"Kongresmen Bouman nije shvatio da će aktivirati alarm u zgradi dok je žurio da hitno glasa", rekao je njegov portparol u izjavi za "The Hill". "Kongresmen žali zbog bilo kakve zabune."

Bouman je kasnije rekao da je mislio da će povlačenje alarma otvoriti vrata, preneli su "Axios" i drugi mediji.

Predsednik Odbora za administraciju Predstavničkog doma Brajan Stajl rekao je da će pokrenuti istragu o incidentu, dodavši da komitet ima video snimak incidenta.

Policija Kapitola takođe istražuje incident, navodeći u saopštenju da je požarni alarm aktiviran u 12.05 časova, na drugom spratu zgrade.

Predsedavajuća republikanske konferencije u Predstavničkom domu Elis Stefanik spomenula je povlačenje požarnog alarma na konferenciji za novinare, rekavši da je prekid prošao "uprkos pokušajima demokrata u Predstavničkom domu da odlože, opstruiraju, pa čak i povuku požarni alarm kako bi zaustavili ovo važno glasanje."

"Ovo je ozbiljno", dodao je predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti na konferenciji za novinare, rekavši da će razgovarati sa liderom manjine u Predstavničkom domu Hakimom Džefrisom o incidentu. "Ovo ne bi trebalo da prođe bez kazne."

Džefris je na konferenciji za novinare rekao da neće imati više komentara o incidentu dok ne vidi snimak.

Izgleda da je Makarti uporedio Boumana s onima koji su optuženi za zločine u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara 2021.

"Gledali smo kako su ljudi tretirani ako su uradili nešto loše u ovom Kapitolu. Biće zanimljivo videti kako će se prema njemu odnositi prema onome što je pokušavao da opstruiše kada je u pitanju američka javnost", rekao je Makarti.

Zastupnica Mardžori Tejlor Grin je takođe uporedila Boumana sa događajima od 6. januara 2021.

"Zahtevam da ga Ministarstvo pravde goni na isti način na koji su gonili optužene za 6. januar. To je potpuno isti zakon", rekla je Grinova, ukazujući na savezni statut koji zabranjuje ometanje bilo kakvog zvaničnog postupka.

Poslanik Nikol Maliotakis priprema rezoluciju o izbacivanju Boumana iz Predstavničkog doma.

"Ovo je Kongres Sjedinjenih Država, a ne srednja škola u Njujorku", objavio je Maliotakis na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

"Povući požarni alarm kako bismo poremetili postupke kada pokušavamo da izradimo zakon koji bi sprečio gašenje vlade je patetično... čak i za članove socijalističkog odreda."

Nedugo nakon što je zgrada Cannon proverena, članovi Kongresa su glasali za unapređenje zakona o finansiranju vlade, šaljući ga Senatu. Zakonodavci imaju rok do ponoći u nedelju ujutro da spreče zatvaranje vlade.

Zaustavna mera, kojom se sadašnji savezni budžet nastavlja na 45 dana, ali ukida sredstva za podršku ratu u Ukrajini, usvojena je sa 335 glasova za i 91 protiv. Bouman je glasao za meru.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je da će republikanci u Senatu podržati predlog zakona.

(Telegraf.rs)

Video: Njen plač alarmirao komšije: Devojčica provukla glavu kroz rešetke na terasi, zamalo se zadavila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA