Vreme čitanja: oko 1 min.

Pentagon upozorio Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja poslatog Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Načelnik finansijske službe Pentagona Majkl Mekord predočio je liderima Predstavničkog doma i Senata da je ostalo svega 1,6 milijardi dolara od ukupno 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbedio za popunu američkih vojnih zaliha

  • 0
Pentagon Foto: Pixabay

Pentagon upozorava američki Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja koje su SADposlale Ukrajini zbog čega je već usporeno opremanje nekih jedinica, navodi se u pismu američkog ministarstva odbrane upućenom liderima Kongresa.

U pismu, u koje je uvid imao i Asošiejted pres, Kongres se poziva da dopuni sredstva za vojnu pomoć Ukrajini. Načelnik finansijske službe Pentagona Majkl Mekord predočio je liderima Predstavničkog doma i Senata da je ostalo svega 1,6 milijardi dolara od ukupno 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbedio za popunu američkih vojnih zaliha nakon slanja oružja u Ukrajinu.

Između ostalog, to uključuje više miliona komada artiljerijske municije, rakete i projektile koji su ključni za kontraofanzivu Ukrajine i zauzimanje teritorija koje je Rusija pripojila tokom rata. Mekord je rekao da su SAD potpuno ostale bez sredstava za dugoročno finansiranje Ukrajine preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, kojom se obezbeđuje i novac za proizvodnju novog naoružanja.

Nakon što je u nedelju potpisao predlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj nema stavke o pomoći Kijevu, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev.

''Želim da uverim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku, mi se nećemo povući'', rekao je Bajden.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA